Dostupni linkovi

Trump nominovao Bena Carsona za sekretara za stanovanje SAD


Donald Trump i Ben Carson tokom debate za predsjedničku nominaciju republikanaca u oktobru 2015.
Donald Trump i Ben Carson tokom debate za predsjedničku nominaciju republikanaca u oktobru 2015.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nominovao je dr. Bena Carsona na funkciju sekretara za stanovanje i urbani razvoj.

"Počastvovan sam da prihvatim priliku da služim našoj zemlji u Trumpovoj administraciji" rekao je Carson u saopštenju nakon nominacije.

Trumpova nominacija objavljena u ponedjeljak iz njegove tranzicione kancelarije, ii stiže nakon što mogul nekretninama nastavalja sa serijom razgovara i sastaka sa savjetnicima i drugim potencijalnim kandidatima za mjesto u njegovoj administraciji.

Trump je u objavi rekao da je "oduševljen da nominuje" Carsona, dodajući da on ima "brilijantan um i da je veoma posvećen jačanju zejednica i porodica unutar tih zajednica".

Carson, penizionisani neurohirurg, prvi Afro-Amerikanc koji je imenovan za direktora nuurohiruške pedijatrije u Medicnskog centru John Hopkins u Balitmoru, je očekivao da se pridruži administraciji Donalda Trumpa, poručujući odmah nakon njegove pobjede na izborima da bi se uklopio u njegov način vođenja politike.

Carson je prvenstveno figurirao kao mogući sekretar za zdravstvo.

Dr. Carson bio je jedan od protivkandidata Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju i kao i većina ostalih republikanaca bio je meta za uvede izabranog predsjednika SAD. Trump je za Carsona rekao da ima "patološku narav".

Carson ga je ipak podržao veoma brzo nakon što je ispao iz utrke, mada je izjavio naknadno da je ipak želio da vidi drugačiji scenario od onog u kojem je Trump osvojio republikansku nominaciju.

Prošle sedmice novoizabrani američki predsjednik Trump je objavio da je bivšeg izvršnog direktora Goldman Sacha, Stevena Mnuchina imenovao za ministra finasija, milijardera investitora Wilbura Rosa za sekretara trgovine.

Prethodno je izabrao takođe milijarderku, Betsy DeVos sa sekretarku za obrazovanje i Elaine Chao, suprugu republikanskog senatora Mitcha McConnella za sekretara transporta. Funkciju ministra odbrane dodijelio je ponezionisanom generalu marinaca Jamesu Mattisu.

XS
SM
MD
LG