Dostupni linkovi

Han: EK pripremila teren za otvaranje novih poglavlja


Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to: Johanes Han
Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to: Johanes Han

Uveren sam da će se države članice EU složiti da se do kraja godine otvori još poglavlja sa Srbijom ono što mogu reći je da je Komisija već pripremila teren za to, izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Uoči današnje, redovne posete Beogradu, na pitanje "Politike" da li ima država EU koje se protive otvaranju novih poglavlja do kraja godine, Han kaže:

"Hoću da budem vrlo jasan: stav EU i njenih država članica za pristupanje Srbije EU je čvrst. Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to".

Evropski komesar Han ističe da je Srbija na dobrom putu i da su već otvorena četiri veoma važna poglavlja, navodeći da je sada potreban naporan rad, ali i istrajnost.

"Proširenje nije samo stvar tehnike i otvaranja ili zatvaranja poglavlja"", rekao je Han za beogradski list.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavlja nije puko štikliranje polja i "nagrađivanje" Srbije, već je reč o zajednickim strateškim interesima.

Gradimo solidan, dugotrajan i pouzdan međusobni odnos. Uslovi za to postoje, oni su jasni, i prihvaćeni od obeju strana - EU i Srbije - u našem okviru za pregovore koji je usvojen u decembru 2013. godine, rekao je on,

"A brza implementacija od strane Srbije, iskrena posvećenost svojim obavezama na vladavini prava i sporazumima postignutim u dijalogu s Kosovom, važan je preduslov", naveo je komesar EU Johanes Han.

XS
SM
MD
LG