Dostupni linkovi

Sutra počinju završne reči na suđenju Ratku Mladiću


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, počeće u ponedeljak pred Haškim tribunalom.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata u BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i vatrom iz snajpera i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Prema odluci raspravnog veća, tužioci će izložiti završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra.

Mladićeva odbrana uložila je odavno žalbu na te termine, ali se apelaciono veće Tribunala o toj žalbi do sada javno nije izjasnilo.

Branioci Mladića tražili su da završne reči budu održane u februaru iduće godine.

Suđenje je počelo u maju 2012., godinu dana nakon što je Mladić, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji, krajem maja 2011, i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Obe strane saslušale su više od 300 svedoka i u spis uvele još toliko pisanih svedočanstava.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

XS
SM
MD
LG