Dostupni linkovi

Grčka: Osobe s invaliditetom protiv mjera štednje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Osobe sa invaliditetom i pacijenti sa hroničnim bolestima iz cijele Grčke protestovali su danas u centru Atine protiv mjera štednje.

Demonstranti u invalidskim kolicima nosili su crne balone dok su demonstranti koji su gluvi nosili bijele rukavice i koristili znakovni jezik za iskazivanje antivladinih poruka. Grupe osoba sa invaliditetom traže da budu izuzete od Vladinih mjera štednje.

Nezaposlenost među ljudima sa invaliditetom više je nego dvostruko veća od nacionalne stope nezaposlenosti od 23 odsto, a i nivo siromaštva među njima je značajno veći, rekao je Janis Vardakastanis, šef Nacionalne konfederacije osoba sa invaliditetom u Grčkoj.

"Želimo da živimo dostojanstveno. Obaveza je Vlade i evropskih institucija da spriječe da mi budemo izolovani, siromašni i diskriminisani", rekao je Vardakastanis, koji je slijep, prenio je AP.

Grčka je u procesu finalizacije novog paketa ekonomskih mjera prema kojima će otpuštanja sa posla i poništenje prava na oslobođenje od hipoteke biti pojednostavljeni i lakši.

Ove mjere se traže u zamjenu za novu isplatu zajma i razgovore o mjerama za ublažavanje duga Atini.

XS
SM
MD
LG