Dostupni linkovi

Putin u obraćanju naciji: Rusija ne traži neprijatelje, branićemo svoje interese


"Saradnja Rusije i SAD na globalnim i regionalnim problemima": Praćenje izlaganja ruskog predsjednika u Moskvi
"Saradnja Rusije i SAD na globalnim i regionalnim problemima": Praćenje izlaganja ruskog predsjednika u Moskvi

U godišnjem obraćanju naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da "Rusija ne traži neprijatelje", da će braniti svoje interese, ali da nema namjeru da ulazi u konfrontacije sa drugim zemljama.

"Ne tražimo neprijatelje, potrebni su nam prijatelji", rekao je Putin na zajedničkom zasjedanju vlade i parlamenta Rusije u Kremlju. Poručio je i da je spreman na saradnju sa SAD "na nepristrasnoj bazi".

U neuobičajeno pomirljivom tonu i sa izrazito smanjenom anti-Zapadnom retorikom, Putin je poručio da je njegova administracija spremna za saradnju sa novodolazećim vođstvom SAD oličenom u Donaldu Trumpu. Nada se da će sarađivati sa Vašingtonom u borbi protiv terorizma, jer SAD i Rusija dijele zajedničku odgovornost za bezbjednost.

"Saradnja Rusije i SAD na globalnim i regionalnim problemima u interesu je cijelog svijeta. Mi dijelimo zajedničku odgovornost da obezbijedimo međunarodnu sigurnost i stabilnost, te da spriječimo širenje nuklearnog oružja. Želio bih da naglasim da je bilo koji pokušaj nanošenja štete strateškom paritetu izuzetno opasan i može voditi do globalne katastrofe", kazao je ruski predsjednik, koji očekuje saradnju sa SAD na "nepristrasnoj bazi".

Ove poruke u godišnjem obraćanju naciji stižu u trenutku kada su odnosi Moskve sa Zapadom već neko vrijeme na najnižem nivou od okončanja hladnog rada, zbog ruske aneksije Krima u martu 2014. godine, potom sukoba ukrajinskih snaga proruskih separatista koje podržava Kremlj na istoku Ukrajine.

Vjeruje i u poboljšanje odnosa sa Evropskom unijom.

"Vjerujem da je moguće sarađivati sa državama članicima EU, gdje su zahtjevi za obezbjeđivanjem nezavisnog i održivog političkog i ekonomskog kursa u porastu. Možemo to vidjeti iz rezultata izbora", rekao je ruski predsjednik.

Brojne ličnosti iz javnog života Rusije prisustvovale su Putinovom obraćanju naciji
Brojne ličnosti iz javnog života Rusije prisustvovale su Putinovom obraćanju naciji


Ruski hakeri za koje se sumnja da su bliski sa Kremljom, optužuju se za uplitanje u izborne procese, od SAD do predstojećih u Njemačkoj, čije su bezbjednosne službe prije par dana upozorile da se pripremaju na takvu mogućnost.

Za razliku od ranijih prilika kada bi se obrušio na Zapad, na SAD posebno, ovoga su puta izostale kritike pa se Putin fokusirao na unutrašnja pitanja posebno sicijalna i ekonomska uz prethodnu opasku.

"Za razliku od nekih stranih kolega koji vide neprijatelja u Rusiji, mi ne tražimo i nikada nijesmo tražili neprijatelje. Potrebni su nam prijatelji. Ali nikada nećemo dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju i zanemarivanje naših interesa", poručio je obraćajući se okupljenim predstavnicima javnog života.

Rusija je spremna da prevaziđe problem sa kojima se suočava jer "mi smo jedan narod, ujedinjen".

"Prvo i prije svega su nam potrebne lekcije iz istorije da bismo postigli pomirenje i da bi smo osnažili, socijalnu političku i građansku slogu koju danas imamo. Da se podsjetimo mi smo jedna nacija, jedan narod i mi imamo samo jednu Rusiju", rekao je Putin što je propraćeno burnim aplauzom.

"Prošla godina nije bila laka, ali prolazak kroz poteškoće nas čini jačim. Stvorili smo osnove za dalji napredak", kazao je on.

Rusija se bori da izađe iz recesije nakon što je žestoko pogođena drastičnim padom cijena nafte i međunarodnim skankcijama zbog Ukrajine.

Ali Putin kaže da domaća pitanja, uključujući i nedostatak konkurencije su, zapravo, glavni problem koji pogađaju rusku ekonomiju.

Obraćanje Putina gledalo se i u prodavnicama
Obraćanje Putina gledalo se i u prodavnicama


On je ohrabrio javne zvaničnike da se konsultuju sa javnošću prije donošenja odluka, te je pozvao regionalne lidere da koriste nevladine organizacije za primjenu socijalnih programa.

"Ruski su građani oblikovali sastav Dume na izborima. Oni su izabrali put Rusije ka konstruktivnom razvoju i dokazali da živimo u zdravom društvu koje je sigurno u svoje ciljeve i otporno na rastući populizam i demagogiju", naveo je on.

Rekao je i da borba protiv korupcije "nije show" i da se mora sprovoditi profesionalno.

Putinovo godišnje obraćanje naciji predviđeno je ruskim Ustavom u kojem se traži da predsjednik u godišnjem izvještaju da presjek stanja u zemlji i predstavi ključne domaće i spoljnopolitičke prioritete.

Održava se u raskošnom holu Svetog Đorđa u Kremlju i prisustvuju mu članovi oba zakonodavna doma, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda, predstavnici Revizorske i Građanske komore, regionalni i religijski lideri i ostale javne ličnosti u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG