Dostupni linkovi

Bijela kuća kaže da nema dokaza za Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari


Bijela kuća u Vašingtonu, SAD
Bijela kuća u Vašingtonu, SAD

Bijela kuća je odbacila tvrdnje novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa da je dobio manje glasova građana od Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 8. novembra zbog nelegalnog glasanja.

U izjavi u ponedjeljak, Bijela kuća je saopštila da nema dokaza koje podržavaju Trumpovu tvrdnju da bi on dobio i većinsku podršku građana SAD ne samo elektora " kada bi odbili milione ljudi koji su glasali nelegalno".

Trump, koji je osvojio potrebnih 270 elektorskih glasova, ali ne i većinski glasove građana SAD, njih je i to za više od dva miliona osvojila bivša američka državna sekretarka, ustvrdio da je riječ o prevari u tweetu u nedjelju.

U sljedećem tweetu on je potužio "za ozbiljnu glasačku prevaru" u Virdžiniji, Nju Hempširu i Kaliforniji, državama u kojima je Hillary Clinton pobijedila ubjedljivom većinom.

Trump nije ponudio nikakve dokaze za navedene tvrdnje.

Trumpova reakcija je stigla nakon što je izborni štab Hillary Clinton naknadno saopštio da će se priključiti akciji ponovnog prebrojavanja glasova u Viskonsinu, što je inicirala kandidatkinja Partije zelenih Jill Stein.

Stain je u ponedjeljak takođe podnijala zahjev za ponovno prebrojavanje glasova u Pensilvaniji, u kojoj je takođe pobijedio Trump.

U međuvremenu je takođe danas država Mičegen zvanično saopštila da je pobjednik elektorskih glasova Donald Trump. I tu se očekuje zahtjev za ponovnom kontrolom glasanja.

Iako je Hillary Clinton dobila dva miliona više glasova građana SAD u odnosu na Trumpa, u američkoj predsjedničkoj utrci pobjednika odlučuje takozvani Electoral College, a ne direktni glasovi birača.

XS
SM
MD
LG