Dostupni linkovi

Draghi: ECB će razmotriti da zadrži sadašnje podsticaje


Mario Draghi, predsjednik Evropske centralne banke
Mario Draghi, predsjednik Evropske centralne banke

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je u ponedjeljek da će na sljedećem sastanku 8. decembra razmotriti načine da se zadrži sadašnji nivo novčanih podsticaja.

Draghi je u Evropskom parlamentu rekao da će rukovodstvo banke procijeniti različite opcije koje bi omogućile zadržavanje "veoma značajnog stepena" podsticaja s ciljem da se inflacija digne na nešto ispod dva odsto.

ECB će raspraviti produženje programa otkupa obveznica kojim se svaki mjesec u privredu eurozone upumpa 80 milijardi eura.

Taj program bi mogao da bude završen najranije u martu sljedeće godine, a analitičari ocjenjuju da bi mogao biti produžen šest do osam mjeseci.

Inflacija je u oktobru porasla na 0,5 odsto, ali je to i dalje daleko ispod nešto manje od dva odsto što se smatra idealnim.

Privreda eurozone ostvarila je rast od 0,3 odsto u trećem tromesečju, a nezaposlenost je i dalje na visokih 10 odsto, mada polako pada.

Draghi je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta rekao da je zajednička evropska valuta nedovršen projekat koji će ostati nestabilan ako se ne preduzme mjere za prevazilaženje njegovih nedostataka.

"Moramo prevazići ranjivosti koje proizilaze iz nezavršenosti. Jedna važna lekcija iz krize jeste da poluizgrađena kuća nije stabilna, ona je trošna", rekao je predsjednik ECB.

XS
SM
MD
LG