Dostupni linkovi

Srbija: Nadležni ne očekuju značajniji priliv migranata


Državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Ivanišević izjavio je da se ne očekuje značajniji priliv migranata, nakon najava da bi Turska mogla da otvori svoje granice.

Ivanišević je za RTS rekao da je država primila veoma ozbiljno najavu Turske i naveo da Srbija zna kako da zaštiti sebe, svoju granicu i interese građana.

On je dodao da postoji plan o zaštiti državne granice, koji je odvija delimično i kroz zajedničke akcije vojske i policije, a da će biti preduzete i druge aktivnosti, ukoliko bude trebalo.

Ivanišević je rekao da se deo pomoći EU već realizuje, preko Danskog saveta za izbeglice i da se proširuju kapaciteti u Pirotu, Vranju, Beloj Palanci, Somboru, a da se uskoro očekuje i direktna budžetska pomoć.

"Očekujemo potpisivanje dela koji se odnosi na dirrektnu budžetsku pomoć Delegacije EU u narednih desetak dana, tako da zimu dočekujemo apsolutno spremni, sa dovoljnim kapacitetima i svim što je neophodno da bismo krizu kao i do sada držali pod kontrolom", rekao je Ivanišević.

Inače, prema zvaničnim podacima nadležnih u prihvatnim centrima Komesarijata za izbeglice trenutno se nalazi oko 5.000 izbeglica i migranata. Nevladine organizacije koje im, između ostalog obezbeđuju pomoć u hrani i odeći, navode da ih je najmanje hiljadu na beogradskim ulicama.

XS
SM
MD
LG