Dostupni linkovi

Kuba: Počela devetodnevna žalost za Kastrom


Devetodnevna žalost na Kubi
Devetodnevna žalost na Kubi

Na Kubi je počela devetodnevna žalost povodom smrti Fidela Kastra. Na Univerzitetu u Havani, na kom je studirao, okupile su se stotine studenata uzvikujući: “Ja sam Fidel". Zastave su spuštene na pola koplja i otkazani su svi koncerti.

Rojters navodi da bi masovni mitinzi u čast Kastra, koji je preminuo u petak u 90. godini, trebalo da se održe na Trgu revolucije u kubanskoj prestonici, kao i u gradu Santijago na istoku zemlje.

Agencija navodi da su novine na ostrvu na kojem živi 11 miliona ljudi odštampane crnim mastilom u znak žalosti zbog Kastrove smrti, umesto uobičajenog crvenog koje je obeležje zvaničnog dnevnog lista kubanske Komunističke partije "Grenma" i plavog mastila lista komunističke omladine "Buntovna omladine".

Inače, mlađa sestra preminulog Kastra, Huanita Kastro, neće prisustvovati njegovoj sahrani na Kubi. Povodom glasina da će doći na Kubu na sahranu Fidela Kastra, Huanita Kastro je za list El Nuevo Herald rekla da se nikad nije vratila na to ostrvo, niti to planira da uradi, prenosi AFP. Huanita Kastro, koja se protivila vladavini Fidela Kastra, navela je i da kao Fidelova sestra, prolazi kroz gubitak kroz koji prolazi svako ko je izgubio "nekog s kim je u krvnom srodstvu". Huanita Kastro živi u Majamiju od 1964. godine.

XS
SM
MD
LG