Dostupni linkovi

Lunaček: ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja


Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček istakla je u Beču da kosovska strana treba da primeni dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali i da to telo ne može imati izvršna ovlašćenja.

"ZSO je telo lokalne zajednice i treba da se bavi lokalnim temama, a ne može da ima državne nadležnosti. To stoji i u dogovoru. U Srbiji postoje težnje da ZSO ima izvršni mandat, što je nemoguće", rekla je ona na diskusiji "Prijatelja Kosova".

U dijalogu Beograda i Prištine napravljen je napredak, ali je on i dalje suviše mali i mora biti brži, ocenila je Lunaček.

Potpredsednica Evropskog parlamenta naglasila je da je dobro što je dijalog Beograda i Prištine uspostavljen, jer je jedan od osnovnih principa procesa širenja, kao i EU, dobrosusedski odnosi.

Dobrosusedske odnose treba da imaju i države zapadnog Balkana, konstatovala je ona dodajući da je bitno da se nastavi dijalog, koji šefica evropske diplomatije Federika Mogerini shvata veoma ozbiljno.

Lunaček je rekla da ima utisak da Srpska lista, koja je sada deo kosovske vlade, neguje tešnje veze sa Beogradom nego što su raniji srpski članovi prištinske vlade imali. To, prema njenim rečima, pravi problem.

Kao primer je navela da je nedavno jedan član kosovske skupštine preko Beograda, umesto preko Ambasade Kosova u Briselu, pokušao da usposatvi kontakt s njom, što se mora promeniti.

U novoj kosovskoj vladi, kako konstatuje, postoji veća spremnost prilaženja Srbima, što je veoma bitno.

XS
SM
MD
LG