Dostupni linkovi

Svedočenje Janukoviča odloženo zbog protesta


Viktor Janukovič u sudnici u ruskom gradu Rostov na Donu
Viktor Janukovič u sudnici u ruskom gradu Rostov na Donu

Sud u Ukrajini odložio je svedočenje putem video-linka svrgnutog predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča na suđenju petorici bivših policajaca, optuženih za pucnjavu tokom anti-vladinih protesta u Kijevu 2014. godine, kada je ubijeno više ljudi.

Više od 100 demonstranata ubijeno je tokom tromesečnih, uličnih demonstracija na kijevskom trgu Majdan, a koji su rezultirali Janukovičevim bekstvom u Rusiju.

48 njih su, navodno, februaru 2014. upucali snajperisti, koji su, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, dobili direktna naređenja od Janukoviča koga je podržavala Rusija.

Janukovič je trebalo da svedoči 25. Novembra, iz sudnice u ruskom gradu Rostov na Donu.

Kako je rekao u kratkom video obraćanju, pre nego što je svedočenje odloženo, "želi da utvrdi istinu o smrti više od 100 demonstranata".

Svedočenje je odloženo za 28. novembar, nakon što su demonstranti, pripadnici nacionalističke grupe "Desni sektor", blokirali izlaz iz zatvora u kome se nalazi petoro optuženih, nekadašnjih policajaca.

Ukrajinski mediji navode da je portparol te grupe rekao da su se plašili da će optuženi, nakon saslušanja, biti oslobođeni.

XS
SM
MD
LG