Dostupni linkovi

Tramp za ambasadorku SAD u UN izabrao guvernerku Južne Karoline


Savet bezbednosti UN-a
Savet bezbednosti UN-a

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izabrao je guvernerku Južne Karoline Niki Hejli za novu američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama (UN), rekli su izvori.

Hejli je prva žena koju će Tramp postaviti na visoki položaj u svojoj administraciji. Izvori kažu da će funkcija ambasadora biti deo kabineta u kojem su potpredsednik i ministri.

Nisu svi predsednici SAD funkciju ambasadora u UN tretirali na nivou kabineta i republikanci su se dosad uglavnom protivili takvom statusu.

Hejli je bila istaknuta Trampova kritičarka tokom predsedničke trke. Ona je delom poreklom iz Indije i druga je guvernerka neke savezne države poreklom iz Azije.

Nova funkcija Niki Hejli će omogućiti zameniku guvernera Južne Karoline Henriju Mekmasteru da postane guverner. Mekmaster je jedan od prvih pristalica Trampa u Republikanskoj partiji.

Hejli je na početku trke za predsedničku nominaciju republikanaca podržavala senatora s Floride Marka Rubija, a kada je on odustao, onda je podržavala senatora iz Teksasa Teda Kruza. Upkros neslaganjima, ona se sastala s Trampom prošle nedelje i razgovor opisala kao "veoma lep".

XS
SM
MD
LG