Dostupni linkovi

Stoltenberg je imao 'dobar razgovor' sa Trumpom o budućnosti NATO-a


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu u petak 18. novembra 2016.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu u petak 18. novembra 2016.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak izjavio da je imao pozitivan razgovor sa izabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o budućnosti zapadne vojne Alijanse.

"Imao sam dobar razgovor sa izabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Obojica smo podcrtali dugotrajnu važanost NATO-a i povećanja odbrambenih troškova" napisao je Stolteneberg na Twitteru.

U izjavi NATO-a se navodi, da je Stoltenberg telefonom razgovarao sa Trumpom, čestitao mu pobjedu na izborima i poručio da očekuje saradnju sa njegovim timom za nacionalnu sigurnost.

U saopštenju se navodi i da je Stoltenberg zahvalio Trumpu "jer je otvorio pitanje trošenja na odbranu tokom kampanje, što je bio i prioritet generalnog sekretara od njegovog imenovanja 2014."

"Dvojica lidera su se saglasila sa je određeni napredak postignut po pitanju pravedne raspodjele tereta ali da još dosta treba učiniti po tom pitanju" takođe piše u saopštenju.

Donald Trump je izazvao konsternaciju među NATO saveznicama u Evropi tokom predizborne kampanje, kada je poručio da Vašington treba dvaput da razmisli prije nego što bude spašavao saveznice koje su u opasnosti, ako one ne plaćaju svoje NATO obaveze.

XS
SM
MD
LG