Dostupni linkovi

Balkan na nišanu propagande IDIL-a


Jedno od prethodnih izdanja magazina Rome (Rumiyah)
Jedno od prethodnih izdanja magazina Rome (Rumiyah)

Propaganda Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) ponovno je pronašla svoj put ka prostoru Balkana i Bosne i Hercegovine. Ovaj put u vidu objave magazina na bosanskom jeziku a koji je namijenjen i potencijalnim teroristima. Na stranici Al Hayat magazin "Rome" (Rumiyah) dobiće svoje objedinjeno izdanje, a u kojem su i precizno navedeni načini za izvršenje terorističkih napada.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić kaže kako je to nastavak ranijih propagandnih aktivnosti IDIL-a.

"Tu imamo zaista nekih strašnih stvari od poziva na ubistvo, pojašnjavanja kako se i na koji način trebaju ubijati nevjernici, pa do bizarnosti i nekih neobičnih poruka ženama, kao u posljednjem broju, da ne trebaju sebi kupovati stvari, niti trošiti imetak na sebe, već opremati džihadiste za rat", navodi Džidić.

U posljednjem se broju precizno navode načini na koje se mogu terorisati ljudi, poput napada vozilima, te je kao primjer naveden teroristički akt u Nici. U prethodnom su detaljno opisani napadi nožem.

Bosna i Hercegovina je i ranije imala probleme s propagandom putem interneta i trebale su godine da se ugase neki portali koji su korišteni da bi se pozivalo na činjenje terorističkih djela poput stranice "Vijesti ummeta".

Propaganda IDIL-a putem video sadržaja
Propaganda IDIL-a putem video sadržaja


Priznaje ovo i Mario Janeček, stručni savjetnik iz oblasti borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Oprez mora postojati, jer se sa sigurnošću ne može reći kako će te poruke uticati na pojedinca.

"Takvi pozivi sve više imaju svog odziva kod određenih pojedinaca, koji motivirani takvom ideologijom i iz određenih razloga personalne frustracije odlučuju se na terorističke napade. Takav je primjer bio u Nici, a možemo reći da je tako bilo na određeni način i u Zvorniku i u Rajlovcu pored Sarajeva. Te sadržaje moramo sklanjati. Sloboda govora mora biti zajamčena, ali ona prestaje kad se poziva na nasilje", riječi su Janečeka.

Ostvariti koordinaciju sa privatnim provajderima

Profesor na kriminalističkom fakultetu u Sarajevu Jasmin Ahić upozorava na činjenicu da je na ovim prostorima u posljednje vrijeme zbog raznih afera, pažnja sigurnosnih agencija u regiji skrenuta na neke druge stvari. Istovremeno problem je u kapacitetu.

"Ulazimo u novu sferu u kojoj nemamo puno prostora, prvenstveno agencije za provedbu zakona u onome što bi bilo otkrivanje, prepoznavanje i sprječavanje takvog djelovanja. Prostor, serveri i sve što se nalazi u tom segmentu nisu dostupni našim agencijama. To podrazumijeva i ogromnu proceduru kada bi se utvrdilo gdje se nalaze ti serveri i materijali", ističe Ahić.

Jasmin Ahić: I serveri nisu dostupni našim agencijama
Jasmin Ahić: I serveri nisu dostupni našim agencijama


Da bi borba bila uspješna Janeček priznaje da treba bolja koordinacija.

"Nisu više situacije jedan na jedan, nego se radi o širenju te propagande na veliki broj ljudi. Stoga je važno da mi i u okviru strategije ostvarimo koordinaciju i sa privatnim provajderima, da i oni reaguju kada se ti sadržaji postavljaju", dodaje Mario Janeček.

Podsjetimo, u jeku aktivnosti "Vijesti ummeta" i sam ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić priznao je kako su, da bi došao do podataka, pomogli hakeri.

Stranica jihadology.net, kako je navedeno, lični je projekat izvjesnog Aarona Y. Zelina i namijenjena je kao primarni izvor materijala za islamističke militante.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG