Dostupni linkovi

Merkel poručila da i dalje želi da bude u službi Njemačke i Evrope


Barack Obama i Angela Merkel na press konferenciji u Berlinu 17. novembra 2016.
Barack Obama i Angela Merkel na press konferenciji u Berlinu 17. novembra 2016.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da osjeća da ima dužnost da služi svojoj zemlji i Evropi, čime je naznačila da bi mogla da se kandiduje i za četvrti mandat na čelu vlade u Berlinu.

Merkel se danas sastala s liderima SAD, Španije, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Upitana kako vidi svoje kratkoročne i dugoročne obaveze, Merkel je željela da umanji sopstveni značaj kao posljednjeg velikog branioca zapadnih vrijednosti nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD.

"Jedna osoba ne može nikada da riješi sve", rekla je njemačka kancelarka.

Umjesto toga ona je rekla da želi da ispuni svoj zatadak njemačke kancelarke "što je u jednu ruku služenje narodu Njemačke, ali uključuje i rad na koheziji i uspjehu Evrope".

Merkel bi u nedjelju trebalo da održi konferenciju za novinare nakon sastanka s višim zvaničnicima njene Demohrišćanske unije.

Izbori u Nemačkoj bi trebalo da se održe u drugoj polovini sledeće godine 2017.

Komentarišući prošlosedmični izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD Timothy Garton Ash, istoričar i kolumnista The Guardiana, napisao je da se termin "lidera slobodnog svijeta" više ne može upotrijebiti za predsjednika SAD, za koga je do sada bio rezervisan.

Kako je Garton Ash naveo u kolumni za The Guradian "usudio bi se reći da je lider slobodnog svijeta od sada Angela Merkel."

XS
SM
MD
LG