Dostupni linkovi

Litvanija strahuje da bi Putin mogao da testira NATO


Rusija nije supersila, ona je super problem: Linas Linkevičijus
Rusija nije supersila, ona je super problem: Linas Linkevičijus

Litvanija je upozorila da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da testira NATO u nedeljama pre nego što Donald Tramp i zvanično postane predsednik SAD.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus rekao da "veoma strahuje" za Baltik, kao i za sirijski grad Alepo.

"Rusija nije supersila, ona je super problem", rekao je on za BBC.

Moskva tvrdi da ne predstavlja pretnju navodeći da je NATO odgovoran za povećanje regionalnih tenzija širenjem na Istok i slanjem vojne opreme ka ruskim granicama.

Linkevičijus kaže da postoji riziki da bi Putin mogao da iskoristi period do Trampove inauguracije 20. januara kao priliku za testiranje vojne gotovosti i diplomatske odlučnosti Alijanse.

"Plašim se tog perioda, ne samo zbog regiona, već se nadam i da Alepo do tada neće biti sravnjen sa zemljom do tada“, rekao je litvanski ministar.

Kako navodi britanski radio, nigde se problematična tranzicija Donalda Trampa ne prati pažljivije nego u baltičkim zemljama.

Litvanija, nekada deo Sovjetskog Saveza a danas članica NATO i Evropske unije, graniči se sa Rusijom i ruskom enklavom Kalinjingradom na Baltičkom moru.

XS
SM
MD
LG