Dostupni linkovi

EK predlaže proveru ulaska u šengensku zonu


Evropska komisija će u sredu predložiti prethodnu proveru za svakoga ko iz treće zemlje ulazi u zonu Šengena EU, čak i ako ta zemlja uživa bezvizni režim. Tim potezom EU bi primenila sličan sistem koji već postoji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predloženi sistem – ETIAS (Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja) biće sličan američkom sistemu ESTA i zahtevaće od ljudi da plate određenu svotu novca i daju detaljne informacije o sebi pre ulsaka u zonu Šengena.

Kako saznaje RFE/RL od izvora u Evropskoj komisiji ta suma bi trebalo da iznosi 5 evra, a osoba ostaje u sistemu sve dok ima važeći pasoš. Izvor RFE/RL je takođe dodao da bi 97 odsto onih koji budu ispoštovali ovu proceduru mogli bez problema da uđu u zonu Šengena, kao i da će odgovor o tome stići istoga dana kada se zahtev pošalje.

Građani svih zemalja koje uživaju bezvizni režim i odaberu da putuju u zemlje evropskog bloka, moraće da podnesu prijavu. To uključuje većinu zemalja Zapadnog Balkana, Moldaviju i eventualno Ukrajinu i Gruziju, koje su trenutno u procesu dobijanja vizne liberalizacije za zonu Šengena.

Komesar za EU za bezbednost Džulijan King je izjavio da teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice. "Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS: otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska povećaćemo unutrašnju bezbednost Evrope", istakao je King

Ukoliko članice EU i Evropskog Parlamenta odobre ovaj predlog, on bi trebalo da stupi na snagu od 2020. godine.

"Moramo znati ko prelazi naše granice", rekao je je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u govoru o stanju EU sredinom septembra. On je tada najavio da će do novembra biti predložen automatizovani sistem pomoću kojeg se utvrđuje ko može da putuje u Evropu. "Tako ćemo znati ko putuje u Evrope i pre nego što stigne ovamo," kazao je Junker.

XS
SM
MD
LG