Dostupni linkovi

Slovenija: Liječnici nastavljaju štrajk


Slovenski liječnici u utorak nastavljaju štrajk počet prošlog tjedna, ali ga neće zaoštriti, nakon pregovora s vladom u ponedjeljak koji nisu donijeli dogovor, ali su približili stajališta dviju strana.

"Svjesni smo da je pred vladom teška dilema i da je ne može riješiti odmah jer to prijašnje vlade godinama nisu ni pokušale riješiti", kazao je u ponedjeljak navečer u priopćenju za javnost liječnički sindikat Fides.

Štrajk se nastavlja u utorak režimom iz proteklog tjedna. To znači da će liječnici raditi samo 40 sati tjedno i djelovati kako predviđa zakon za rad u vrijeme štrajka, da će opskrbiti ranjivije skupine pacijenata i obavljati operacije zbog kancerogenih bolesti, dok će intervencije koje nisu hitne u nekim bolnicama morati biti odgođene.

Fides navodi da liječnioci i stomatolozi u Sloveniji već tjedan dana štrajkaju "za više vremena koje bi posvetili pacijentima, za bolji zdravstveni sistem i poštenu plaću".

U štrajku je većina od šest tisuća liječnika u javnim ustanovama koji traže precizne radne standarde za rad s pacijentima i povećanje plaća za oko 30 posto, na što vlada do sada nije pristajala.

Liječnički sindikat tvrdi da u slovenskom javnom zdravstvu nedostaje 700 liječnika zbog čega moraju raditi prekovremeno te da sve više liječnika traži posao u inozemstvu.

Slovenska vlada kaže da bi ispunjavanje svih njihovih zahtjeva državni proračun stajalo dodatnih 80 milijuna eura godišnje.

XS
SM
MD
LG