Dostupni linkovi

Banjalučka čestitka prvoj dami Amerike


Priča o poklonjenim cipelama za sada već prvu damu SAD Melaniju Tramp iz fabrike BEMA u Banjaluci obišla je prije nekoliko mjeseci gotovo cijeli svijet. No ona ima i svoj nastavak.

Direktor te fabrike Marinko Umićević poslao je čestitku Melaniji na izbornoj pobjedi njenog supruga Donalda, te joj napomenuo i da bi bilo lijepo da u bijelim Beminim cipelama "ušeta" i u Bijelu kuću.

Umićević kaže da očekuje i poziv na inauguraciju novog američkog predsjednika. Ali, ukoliko bi i dobio pozivnicu za dvije osobe na inauguraciju 45. po redu američkog predsjednika Donalda Trampa, Umićević navodi da ipak neće povesti u Vašington svoju ženu, već predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Ako dobijem ja pozivnicu da idem tamo 20. januara, za Jovandan, i to ima simboliku, za Svetog Jovana, e onda ću ja povesti predsjednika RS. Mada se žena ljuti na mene ..'što on, a ne ja?!', a reko hoću namjerno predsjednika da ide sa mnom na inauguraciju, jer moramo razgovarati i dogovarati. Očekujem, ako ništa drugo, da bar nas neće zezati, da nam neće praviti probleme", kaže Umićević.

Priča o cipelama počela kada je vidio kako su mediji odnekuda u jeku izborne kampanje izvukli golišave slike Melanije: Marinko Umićević
Priča o cipelama počela kada je vidio kako su mediji odnekuda u jeku izborne kampanje izvukli golišave slike Melanije: Marinko Umićević

U gradu na Vrbasu već zbijaju pošalice da je Tramp u Americi pobijedio upravo zahvaljujući Beminim cipelama, te da bi možda Hilari Klinton danas bila predsjednica da su njoj, a ne Melaniji, bile poslate cipele.

No Umićević kaže da nije bio nikakav prorok kada je cipele naslovio 'za prvu damu SAD', već da je priča o cipelama počela kada je vidio kako su mediji odnekuda u jeku izborne kampanje izvukli golišave slike Melanije uz koje su se nizali razni ružni komentari.

Cipele su poslate kako bi Melanija bila zaštićena od ružnih komentara, priča Umićević. Dodaje i da su izrađena dva para cipela i to od najfinije kože. Jedne da koristi svaki dan, i druge, ukrašene elementima Zmijanjskog veza i u bijeloj boji, namijenjene za Bijelu kuću.

"Izrada je koštala između 200 i 300 evra, ali njihova simbolička vrijednost je puno veća. Uz cipele sam napisao i pismo u kome sam naveo da mi, pogotovo sa Balkana ljudi, koji ratujemo svakih 50 godina, ginemo, nestajemo i siromašimo, gdje kod nas nas nema puno onih koji stanuju u kući svog prađeda, kao u Švedskoj npr, da mi od Amerike očekujemo i nadamo se toj 'maslinovoj grančici' i da je dosta bilo 'ognja i mača', pogotovo prema nama Srbima. Nadamo se da nas neće uvijek gledati kao 'loše momke', za svađu je uvijek potrebno dvoje. Ta poruka je obišla cijeli svijet", ističe Umićević.

Naš sagovornik je posebno ponosan na to što je Melanija Tramp prihvatila poklon, te se, takođe pismom, i zahvalila na cipelama.

Direktor ponosan na zahvalu Melanije Tramp
Direktor ponosan na zahvalu Melanije Tramp

"Hvala Vam na prekrasnom poklonu i poruci koju ste mi poslali. Veoma ste pažljivi i zahvaljujem se na tome. Želim Vam mnogo uspjeha ubuduće! Srdačno, Melanija Tramp" – pisalo je u zahvalnici.

Do kontakta i adrese je, priča Umićević, teško došao, a teško je saznao i broj cipela, koji neće da otkrije, jer se, kako kaže, ipak radi o dami.

"U cijelom kontekstu te moje priče je bila samo Melanija. Uopšte nije bilo gospodina Trampa niti u jednoj mojoj rečenici. Ta gospođa Melanija je ipak odrasla na Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji u kojoj se znao red i u kojoj se znalo poštovanje, gdje su glavni temelji društva bili porodica i mjesna zajednica. Ona je u tom sistemu odrasla i nije postala mašina kao mnogi ljudi na Zapadu. Ipak, ima tu dušu balkansku i da malo i nas ugrije sunce, da malo i nas na ovim prostorima, da nas pogledaju, da nam djeca ne idu odavde već da imaju šta raditi. To je bila, eto ta moja ideja. I nekidan kad su bili izbori, ja sam bogami cijelu tu noć gledao. U 3 ujutru sam zaspao i kada sam ustao ujutru, vidio sam da je pobijedio Tramp", ispričao je Umićević, rekavši da se u krugu fabrike i nazdravilo u ime pobjede.

Umićević kaže da za njega, pobjeda Donalda Trampa nije iznenađenje, već da se jednostavno i u zemlji, koja je 'lokomotiva čovječanstva', nekada moraju uzdrmati stvari i da se pokazalo da su i Amerikanci željni promjena.

Umićevićeva želja je i da Melanijine cipele ne budu jedine koje će koračati Amerikom, već da se pronađu i partneri koji bi cipele iz Banjaluke uvozili preko Atlantika. Želja je da se i održi kontakt sa Melanijom, te da u budućnosti, Trampovi, možda i posjete Banjaluku.

Osim cipela za Melaniju, za BEMU se pročulo i kada su iz te fabrike obuće prije pet godina specijalno napravljene i poslate cipele za čileanske rudare, koji su proveli više od dva mjeseca pod zemljom u rudniku San Jose u pustinji Atacama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG