Dostupni linkovi

Poplave u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru


Prizor iz Sjenice
Prizor iz Sjenice

Obilna kiša koja bez prestanka pada od sinoć na području jugozapadne Srbije poplavila je više lokacija u Tutinu i Sjenici, dok je u Novom Pazaru situacija još pod kontrolom.

U Tutinu je poplavljen centar grada, kao i lokalni put Tutin–Mehov krš, koji je neprohodan za saobraćaj, zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Poplavljena su i dvorišta tutinskih srednjih škola, pa danas nema nastave dok se ne saniraju posledice.

Situacija je trenutno pod kontrolom, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić. On upozorava da su delovi infrastrukture pod vodom.

"U nekoliko navrata smo ljude izvlačili iz vozila i evakuisali", kaže Marić.

Rahmad Fekić iz Štaba za vanredne situacije opštine Tutin, navodi da su evakuisane četiri porodice, dok je materijala šteta na privrednim objektima velika.

"Magistralni put je neprohodan od ranih jutarnjih sati. Reka se izlila na mestu gde su privredni subjekti, jedinice Elektrodistribucije, fabrike nameštaja, benzinska pumpa. Velika je materijalna šteta", kaže Fekić.

Komandant štaba Šemsudin Kučević kaže da su sve raspoložive snage na terenu, da je nekoliko ugroženih porodica uspešno evakuisano, kao i da je snabdevanje električnom energijom obustavljeno u kritičnim delovima grada.

"Ovo je najveća poplava još od 1972. godine i apelujem na sve sugrađane da se ponašaju po preporukama štaba, kako bi se sprečile veće katastrofe. Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i evakuišu svi ugroženi građani što pre", istakao je Kučević.

Poplavljena imanja, Sjenica
Poplavljena imanja, Sjenica


Crveni meteo alarm je na snazi u opštini Tutin do ponoći, a trenutna količina padavina je 125 litara po metru kvadratnom.

U Sjenici je reka Vapa poplavila desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, ali najnovije informacije su da se reka polako povlači u svoje korito.

Komandant Štaba za vanredne situacije Hazbo Mujović rekao da su ekipe Direkcije za urbanizam i komunalnog preduzeća "Vrelo" na terenu i da rade na sanaciji štete poplavljenih delova grada.

Tokom noći u Sjenici je palo 50 litara kiše po kvadratom metru, a zbog izlivanja reke Grabovice proglešena je vanredna situacija u mesnim zajednicama Vapa i Sjenica.

Situacija u Novom Pazaru je još pod kontrolom, a najkritičnije je u prigradskim naseljima Jerka i Jusuf potok.

Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, a na kritičnim mestima su postavljene vreće sa peskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG