Dostupni linkovi

Renzi: Nadamo se da će predsjednik SAD biti žensko


Matteo Renzi, premijer Italije prilkom susreta sa američkim potpredsjednikom Joe Bidenom ranije ove godine
Matteo Renzi, premijer Italije prilkom susreta sa američkim potpredsjednikom Joe Bidenom ranije ove godine

Italijanski premijer Matteo Renzi nije direktno podržao američkog predsjedničkog kandidata Hillary Clinton dan uočo izbora u SAD, ali je izrazio nadu da će pobjednik biti žensko.

"Ovo su odlučujući sati za Ameriku i za svijet", kaže Renzi, koji je izjavio "nadamo se da je žensko" što je sugestija za komediju iz 1986. godine pod istim nazivom "Speriamo che sia femmina".

Renzi je pohvalio odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obamu, navodeći da će "ostati u istoriji i srcima".

U utorak se u SAD održavaju predsjednički izbori. Amerikanci će birati između kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa i Demokratske stranke Hillary Clinton.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu naredio je svojim ministrima da ćute o predsjedničkim izborima u SAD, objavio je jedan izraelski zvaničnik u ponedjeljak.

Kako je naveo taj anonimni zvaničnik, Netanyahu je rekao ministrima da se uzdrže od davanja bilo kakvih analiza ili intervjuua o izboru između Hillary Clinton i Donalda Trumpa.

Netanyahu je rekao da će podrška SAD Izraelu ostati snažna bez obzira ko bude izabran i da očekuje da novi američki predsjednik zagovara direktne pregovore sa Palestincima, umjesto spoljnog miješanja.

Netanyahu je 2012. godine optužen da je stao na stranku kandidata Republikanske stranke Mitta Romneya. On je ovog puta pazio da ne bude ni na čijoj strani, prenosi AP.

"Bilo kakvi da su rezultati, odnosi između SAD i Izraela će nastaviti da budu jaki i zasnovani na zajedničkim vrijednostima slobode, demokratije i napretka. Američki narod vidi Izrael kao jedinstvenog i vjernog saveznika", rekao je Netanyahu na sastanku svoje partije Likud, javili su izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG