Dostupni linkovi

Dragan Čović: Optužnice su selektivne i politički diktirane


Dragan Čović, član predsjedništva BIH predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović
Dragan Čović, član predsjedništva BIH predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u radnoj je posjeti Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Božom Petrovom te premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sudjelovao je i na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, gdje je izvijestio o situaciji u BiH i Orašju.

Gostujući u Dnevniku HRT-a rekao je da je još od 2000. postojala ideja da Hrvati kao narod nestanu u BiH. Ta ideja nije ostvarena i zato je ovo novo iskušenje za nas, rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, otvoreno je mnoštvo pitanja o implikacijama ovakvog čina 21 godinu nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi su se redovito odazivali otkako je istraga 2009. počela, a prijave su dignute 2011.

"Čudno je i da su hapšenja uslijedila dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH", istaknuo je Čović.

Za njega su ove optužnice selektivne i politički diktirane. One nisu prve, imali smo na stotine ovakvih i drago mi je da su najzad došle u medije, rekao je. Smatra da je riječ o političkoj poruci koja je trebala uroditi višestruko negativnim odnosom Hrvatske prema BiH.

"Trebalo je srušiti odnose Hrvata i Srba, Bošnjaka i Srba, no uvjeren sam da to nikome neće uspjeti", dodao je.

"Hrvati su predvodici puta BiH u EU", rekao je. Pitanje je želimo li svi mi u BiH zaista europski put - to će moje kolege imati prilike pokazati u predstojećim mjesecima. Otkad smo predali zahtjev imali smo dosta prepreka, kazao je Čović za HRT.

XS
SM
MD
LG