Dostupni linkovi

Sirijski Kurdi se bore sa militantima IDIL-a u blizini Rake


Borci SDF u nedjelju kada su u blizini Rake medijima objavili da počinju ofanzivu na ovo uporište IDIL-a, 6. novembra 2016.
Borci SDF u nedjelju kada su u blizini Rake medijima objavili da počinju ofanzivu na ovo uporište IDIL-a, 6. novembra 2016.

Kurdske snage u Siriji koje podržavaju SAD započele su bitku sa militantima "Islamske države" (IDIL) na sjeveru Rake, koja je de facto glavni grad ove ekstremističke grupe.

Sukobi u ponedjeljak stižu dan nakon što su Sirijske demokratske snage (SDF), multietnička opziciona alijansa koju predvode Kurdske narodne jedinice za zaštitu (YPG), najavile da počinju kampanju za preuzimanje Rake.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, posmatračka grupa sa sjedištem u Londonu izvjestila je o žestokim borbama na sjeveru Rake.

Američka centralna komanda je saopštila da su koalicioni rstni avioni izveli 16 vazdušnih udara na sjeveru Sirije, uglavnom u blizini oblasti Ain Isa, gdje su sukobi dvije strane koncentrisani.

SAD smatraju YPG milicije kao najefikasnije borce protiv militanata IDIL-a u Siriji.

Ali Turska je pokušala umanjiti prominentnu ulogu koju su jedinice SDF, posebno kurdske milicije YPG koje ih predvode, imali u bitkama u Siriji, uz optužbe da imaju bliske veze sa u Turskoj zabranjenom kurdskom Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

XS
SM
MD
LG