Dostupni linkovi

Ministar odbrane Hrvatske otkazao put u Sarajevo


Do otkazivanja putovanja došlo je sedmicu nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu potiv Krstičevića (na fotografiji u sredini, između Mladena Markača i Ante Gotovine)
Do otkazivanja putovanja došlo je sedmicu nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu potiv Krstičevića (na fotografiji u sredini, između Mladena Markača i Ante Gotovine)

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je sutra trebalo da prisustvuje sastanku ministara odbrane država članica Odbrambene saradnje centralne Evrope, gdje će ga zamijeniti njegov pomoćnik za odbrambenu politiku Nikola Brzica.

Mediji u Hrvatskoj prenose da je planirano da Krstičević danas u Beču prisustvuje sastanku ministara odbrane, zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, nakon čega je su u utorak svi zajedno iz Beča trebalo da otputuju u Sarajevo.

Krstičević za hrvatske medije tvrdi da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog, te da se ne boji odlaska u BiH.

"U ovom trenutku razgovaramo o budžetu za sljedeću godinu. Ići ću u Sarajevo i ne bojim se odlaska u BiH. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim, ali mi je sada prioritet budžet", rekao je Krstičević.

Mediji u Hrvatskoj prenose da je, prema nezvaničnim informacijama, Krstičević još početkom prošle sedmice planirao put u Beč i Sarajevo, ali da je onda stigla preporuka obavještajnih službi.

"Na osnovu događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna bezbjednosno-obavještajna agencija i Bezbjednosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo, jer mu se ne može garantovati sigurnost", rekao je hrvatskim medijima izvor u Vladi Hrvatske.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je sedam dana nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu potiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995. godine.

U najvećoj masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu pronađena su tijela 181-og srpskog civila i vojnika, dok je u manjim grobnicama pronađeno još 176 tijela. Svi su zvjerski mučeni i ubijeni - piše u nalazima obdukcije i patologa.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno oko 3.000 stambenih objekata, tako da se ratna šteta samo u ovoj opštini procjenjuje na oko 670 miliona konvertibilnih maraka.

XS
SM
MD
LG