Dostupni linkovi

Štanmajer: Ne odgađati pregovore o izlasku Britanije


Frank Volter Štanmajer
Frank Volter Štanmajer

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer upozorio je danas Britaniju da ne odgađa razgovore o izlasku iz EU nakon što je Visoki sud Engleske doneo odluku da je Vlada potrebno odobrenje parlamenta za pokretanje procesa izlaska.

"Potrebno je da se osigura da razgovori počnu što pre, čak iako je sud doneo odluku da se mora konsultovati britanski parlament. Dalje odlaganje nije ni u čijem interesu", rekao je Štajnmajer nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Britanije Borisom Džonsonom u Berlinu.

Džonson je istakao da ne smatra da će sudske odluke poremititi vremenski rok koji je iznela britanska Vlada za početak pregovora.

On je dodao da bi izlazak Britanije iz EU mogao da bude dvostruka pobeda, kako za Brisel, tako i za London.

Britanska premijerka Tereza Mej uverena je da će žalbom Vrhovnom sudu uspeti da poništi odluku Višeg suda da vlada mora da od parlamenta dobije odobrenje za pokretanje formalnog procesa razlaza sa EU, izjavio je danas njen portparol, javlja Rojters.

Mej je, u telefonskim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, takođe, ponovila da njen vremenski rok za aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma EU nije izmenjen.

XS
SM
MD
LG