Dostupni linkovi

Prokurdska partija: Kraj demokratije u Turskoj


Vodeća prokurdska partija u Turskoj osudila je danas hapšenja svojih lidera i poslanika i ocenila ih kao "kraj demokratije" u toj zemlji."Prošle noći čistka sprovodi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan protiv naše partije dostigla je vrhunac posle hapšenja lidera Selahatina Demirtasa i Figena Jiksekdaga", navodi se u saopštenju Demokratske narodne partije.

To je "kraj demokratije u Turskoj", istakla je ova partija.

Vlasti su privele više prokurdskih poslanika i dvojicu dvojicu lidera Demokratske narodne partije zbog toga što su, kako je saopšteno, odbili da daju iskaz tužiocima.

Hapšenjima je usledila eksplozija nedaleko od sedišta policije u Dijarbakiru, najvećem gradu u jugoistočnom regionu većinski naseljenom Kurdima.

Veruje se da je eksploziju izazvao automobil bomba, kao i da iza napada stoje pripadnici "separatističke terorističke organizacije", kako turski zvaničnici nazivaju Radničku partiju Kurdistana.

Evropska unija duboko je zabrinuta zbog hapšenja lidera i poslanika prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Turskoj i tim povodom je kontaktirala Ankaru, izjavila je visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Mogerini je na Tviteru objavila da je Unija u kontaktu sa turskim vlastima i da je sazvan sastanak ambasadora EU u Ankari.

XS
SM
MD
LG