Dostupni linkovi

Bagdadi poziva na napade na Tursku i Arabiju


Ovo je prvo pojavljivanje Bagdadija u više od godinu dana i nakon brojnih glasina da je mrtav
Ovo je prvo pojavljivanje Bagdadija u više od godinu dana i nakon brojnih glasina da je mrtav

Takozvana „Islamska država“ objavila je audio snimak uz tvrdnju da je na njemu lider ove militantne grupe Abu Bakr al Bagdadi, koji poziva svoje pristalice da nastave borbu za Mosul u čijim su pojedinim dijelovima grada već ušle iračke snage.

Ovo je prvo pojavljivanje Bagdadija u više od godinu dana i nakon brojnih glasina da je mrtav.

Dok se iračke snage već bore unutar jednog od bastiona „Islamske države“ Mosula, lider ove ekstremističke grupe, Abu Bakr al Bagdadi oglasio se prvi put nakon više od godinu dana i u govoru dužem od pola sata pozvao na borbu „do smrti“ u onome što je nazvao ratom protiv šiitskog islama, zapadnih krstaša i „otpadničkih“ sunitskih država Saudijske Arabije i Turske.

Bagdadi vjeruje u pobjedu, uprkos ofanzivi širokih razmjera koju predvode iračke vladine snage uz podršku međunarodne koalicije protiv nekoliko hiljada boraca IDIL-a u Mosulu. On je pozvao militante da se osvete.

Bagadadi je takođe pozvao populaciju mosulske Nineveh provincije da „ne budu slabi u džihadu“ protiv, kako je rekao, „neprijatelja Boga“.

Šiitski borci u Mosulu
Šiitski borci u Mosulu

Posebno je ekstremiste izvan Mosula pozvao da targetiraju Tursku i Saudijsku Arabiju, regionalne sunitske sile koje se takođe bore protiv ove militantne sunitske grupe.

Kako kaže, borci „Islamske države“ treba da „oslobode vatru svog gnjeva“ na turske snage koje se bore u Siriji, i da prenesu borbu na teritoriju Turske.

Turska je ušla u zonu naših operacija, zato je napadajte, srušite njenu bezbjednost i donesiti im horor. Stavite je na listu vaših bojnih polja, jer je Turska ušla u rat sa IDIL-om uz zaštitu krstaških aviona“, poručio je Bagdadi.

Potom je pozvao da se napadne Saudijska Arabija, njene snage sigurnosti, vladini zvaničnici, članovi saudijske vladajuće porodice ali i mediji jer „su na strani nevjernika u ratu protiv islama i Suna u Iraku i Siriji.“

Takođe je pozvao bombaše samoubice „da nevjernicima pretvore noći u dane, da se iskale na njima na njihovoj zemlji i da njihova krv počne teći kao rijeke“.

Ova rasplamsana bitka i totalni rat, i veliki džihad za koji se država islama danas bori, samo povećava našu čvrstu vjeru u Božju volju i uvjerenje da je ovo preludij do pobjede", rekao je Bagdadi na video snimku objavljenom kasno u srijedu.

Mediji navode da još nema nezavisne potvrde da je na snimku zaista lider, prije više od dvije godine samoproglašenog kalifata na teritorijima Sirije i Iraka upravo u Mosulu, ali ipak navode da glas i način govora liče na njegove prethodne istupe.

Militanti koriste civile kao „živi štit“ od napada iračkih i koalicionih snaga
Militanti koriste civile kao „živi štit“ od napada iračkih i koalicionih snaga

Bagdadijevo sklonište ostaje nepoznato, a pojedini vojni i politički zvaničnici vjeruju da bi još mogao biti upravo u Mosulu u kojem su iračke snage već ušle u pojedine gradske kvartove ili su na udaljenosti ne većoj od 200 metara.

Procjenjuje se da u Mosulu još uvjek ima oko milion i po civila, a sve više pristižu informacije da militanti izvode egzekucije nad civilima i bivšim pripadnicima iračkih snaga, kao i da civile koriste kao „živi štit“ od napada iračkih i koalicionih snaga.

Tokom ove dvije godine bilo je više glasina da je Bagdadi mrtav, uključujući i jednu prošlogodišnju objavu iračke vojske da su pogodili njegov konvoj.

„Islamska država“ je od prošle godine pretrpjela značajne gubitke i u Iraku i u Siriji, jer je suočena sa napadima različitih snaga u obje zemlje koje pokušavaju da unište ovu ultra-tvrdolinijašku sunitsku grupu.

Abu Bakr al Bagdadi, pravog imena, Ibrahim al Samarai i dalje tvrdi da „kalifat nije pogođen“ smrću nekih od najvažnijih komandanata, kao što je Abu Muhamad al Adnani i Abu Mauhamd al Furkan koji su ubijeni prošle godine u američkim vazdušnim napadima.

Međutim osim što ofanziva na Mosul protiv „Islamske države“ napreduje brže od očekivanog, međunarodna koalicija za borbu protiv ove grupe priprema i ofanzivu na drugo važno uporište militanata, Raku u Siriji, de facto glavni grad ekstremističke grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG