Dostupni linkovi

Više od 27 miliona Amerikanaca već glasalo na predsedničkim izborima


Hilari Klinton i Donald Tramp
Hilari Klinton i Donald Tramp

Više od 27 miliona Amerikanaca iskoristilo je mogućnost da glasa pre 8. novembra kada su zakazani predsednički izbori u SAD.

Demokratski glasači su bili brojniji od republikanaca na tom ranijem glasanju u pojedinim američkim saveznim državama, ocenili su stručnjaci i dodali da se tom glasanju odazvao manji broj mladih i Afroamerikanaca, koji čine osnovnu komponentu pobede Baraka Obame na izborima 2008. godine.

Profesor na Univerzitetu u Floridi Majkl Mekdonald ocenio je da na glasače koji su se odlučili da ranije izadju na izbore, nema uticaja ponovno pokretanje afere elektronske pošte Hilari Klinton.

Amerikanci predsednika biraju izmedju 2. i 8. novembra posrednim glasanjem, a ishod ne odredjuje ukupan broj glasova, nego broj elektora koje kandidati dobijaju u svakoj državi po principu "pobednik nosi sve". Većinom se zna kako će koja država glasati, ali se nekih desetak koleba od izbora do izbora.

Mekdonald je rekao da za sada Klintonova ima prednost u Nevadi, Virdžiniji i Koloradu i dodao bi Trampu bilo potrebno da pobedi u skoro svim ostalim državama da postane predsednik.

XS
SM
MD
LG