Dostupni linkovi

CNN: FBI istražuje veze Trump–Rusija


Grafit, poljubac Vladimira Putina i Donalda Trumpa, Litvanija
Grafit, poljubac Vladimira Putina i Donalda Trumpa, Litvanija

Američki Federalni istražni biro (FBI) provodi nekoliko istraga o navodnim vezama između Rusije i republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, njegovu predsjedničku kampanju i sponzore. Međutim, nijedna istraga još nije dokazala ikakvu kriminalnu povezanost ove dvije strane, navodi CNN.

Američki obavještajci koji su istraživali hakovane organizacije Demokratske partije su posmatrali ruske špijunske agencije kao na one koje stvaraju haos i konfuziju američkih predsjedničkih izbora, ali ne i nužno pokušavale da pomognu određenom kandidatu.

Američka vlada je javno osudila više nivoe ruske vlade da su odgovorni za hakovanje grupa koje podržavaju demokrate, na način da su na internetu objavljivali osjetljive dokumente. Optužbe uključuju i uplitanje u američke izbore 2016. koji će se održati 8. novembra.

Međutim, američka vlada je nakratko prestala optuživati Rusiju da američke izbore gura ka određenom pravcu, te da je neformalno optužila Moskvu da je uključena u hakovanje mailova vođe kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, Johna Podestea, ili za pokušajte da hakuje bazu podataka za registraciju birača.

FBI pomno posmatra svaku informaciju koja se tiče Moskve i njene veze sa kampanjom Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG