Dostupni linkovi

Željana Zovko – Od ambasadorice BiH do hrvatske europarlamentarke


Željana Zovko
Željana Zovko

Situacija u kojoj sadašnja bh. ambasadorica u Italiji Željana Zovko treba postati hrvatska europarlamentarka za Ministarstvo vanjskih poslova BiH i pojedine stručnjake potpuno je nesvakidašnja i neuobičajena u diplomatskoj praksi. Zovko će, kao kandidatkinja Domoljubne koalicije, najvjerovatnije, zbog odustajanja Ivana Tepeša, sjesti u klupe Evropskog parlamenta, što joj dozvoljava institut dvojnog državljanstva.

Odlazak Željane Zovko u europoslaničke redove ne bi za deo javnosti bio sporan da nije riječ o aktuelnoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Italiji.

Iako smo pokušali razgovarati sa ambasadoricom Zovko, kako bismo čuli njeno viđenje ove situacije, ona se nije javila na brojne pozive.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, u čijoj je nadležnosti kontrola rada diplomatskih predstavnika zemlje, rekao je da još nije zvanično obavješten o odlasku Željane Zovko sa pozicije ambasadora.

Jedino mogu konstatovati ono što je javnost sama konstatovala - da se radi o vrlo neobičnoj situaciji: Igor Crnadak
Jedino mogu konstatovati ono što je javnost sama konstatovala - da se radi o vrlo neobičnoj situaciji: Igor Crnadak


"Radi se o vrlo čudnoj situaciji, koja je posljedica naših odnosa sa Hrvatskom, odnosno mogućnosti posjedovanja dvojnog državljanstva. Apsloutno je nemoguće s moje strane komentarisati. Jedino mogu konstatovati ono što je javnost sama konstatovala – da se radi o vrlo neobičnoj situaciji", kaže ministar Crnadak.

Željana Zovko je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, potom u Španiji, a sada u Italiji. Ukoliko ona bude podnijela ostavku na mjesto ambasadora, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će obavijestiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, nakon čega će biti imenovana druga osoba na tu poziciju.

Akademik Slavo Kukić trenutnu situaciju i ponašanje ambasadorice Zovko vidi kao poseban vid "neetičkog i politički nekorektnog" stava.

"Ta činjenica govori o moralnom kredibilitetu ljudi koji čine vrh bosanskohercegovačke državne politike i moralnom kredibilitetu kadrova koje oni promoviraju. Ovo govorim iz uvjerenja da Željana Zovko to nije učinila na svoju ruku, nego je izvršila nalog, kojeg je dobila od čovjeka koji ju je u ambasadora neopravdano i promovirao ima desetak godina", navodi Kukić.

"On (Dragan Čović) joj je najvjerovatnije pružio garancije da onog časa kada joj prestane mandat u Europskomu parlamentu – ona ponovo biti kadar Bosne i Hercegovine u njezinoj diplomatskoj službi sve dok joj se nova prilika ne ukaže", objašnjava Kukić.

Poseban vid neetičkog i politički nekorektnog stava: Slavo Kukić
Poseban vid neetičkog i politički nekorektnog stava: Slavo Kukić


S druge strane granice, u Hrvatskoj, iako situaciju ocjenjuju kao neuobičajenu, ne vide ništa loše u tome da dosadašnja ambasadorica BiH bude hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, što je i mišljenje profesora Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Bože Skoke.

Pozitivnim smatra činjenicu da će Bosna i Hercegovina i Hrvati iz BiH na mala vrata dobiti glas u Evropskom parlamentu.

"S obzirom da ona dobro poznaje Bosnu i Hercegovinu i težnje BiH prema europskim i euroatlanskim integracijama mislim da ona može biti dodatna poluga, a da to nužno ne isključuje da može normalno zastupati interese same Hrvatske u Europskom parlamentu. Dakle, ako zgodno sve to skupa uskladi i bude imala potporu diplomacije i jedne i druge države, zašto ne?! Mislim da to može da bude komplementaran interes", smatra Božo Skoko.

Željana Zovko je bila kandidatkinja Domoljubne koalicije kao predstavnica dijaspore, a na izborima za europarlamentarce u Hrvatskoj osvojila je 2.392 glasova.

Ona bi trebala sjesti u klupe Evropskog parlamenta, jer je kandidat Ivan Tepeš odustao, zbog, kako navode hrvatski mediji, želje da živi u Hrvatskoj.

Međutim, ni ovo nije jedini slučaj koji se posljednjih godina desio u razmjeni kadrova, a sve zbog posjedovanja dvojnog državljanstva.

Vlada Zorana Milanovića je još 2012. godine imenovala dugodišnju ambasadoricu Bosne i Hercegovine Dariju Krstičević za voditelja Ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG