Dostupni linkovi

MMF dogovorio s vlastima Srbije budžet za 2017. i povećanje plata i penzija


Predstavnici MMF u Srbiji
Predstavnici MMF u Srbiji

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je saopštila da se složila s planom Vlade Srbije o jednokratnim rashodima, uključujući i isplatu penzionerima, kao i o povećanju plata i penzija i rešavanju starih dugova državnih preduzeća.

U saopštenju posle šeste revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom, istaknuto je da je postignut i sporazum o ključnih parametrima za državni budžet Sbije za 2017.godinu i da je preporučeno ubrzanje strukturnih reformi.

"Prioritet je da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom i da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga. U tim okvirima, Misija MMF je postigla sporazum s vlastima Srbije o targetiranom povećanju penzija i zarada u javnom sektoru", navedeno je u saopštenju šefa misije MMF-a Džejmsa Roufa.

Misija MMF-a očekuje se da će fiskalni deficit opasti na 1,7 procenata BDP-a u 2017. godini, uz dalji pad ukupnih masa penzija i zarada kao udela u BDP-u, koje će se približavati "održivijim nivoima" u srednjoročnom periodu.

Misija MMF je stigla je Beograd 20. oktobra radi razgovora o šestoj reviziji trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om februara 2015. godine.

Sredinom decembra Izvršni odbor MMF-a razmatraće izveštaj misije o najnovijoj, šestoj reviziji aranžmana sa Srbijom i, ukoliko izveštaj bude pozitivno ocenjen, Srbiji će biti na raspolaganju 68,53 miliona evra, čime će ukupan raspoloživi iznos biti 662,58 miliona evra.

Vlasti Srbije su najavile da ne nameravaju da povlače ta sredstva.

XS
SM
MD
LG