Dostupni linkovi

Demokrate tužile Trampa zbog maltretiranja pripadnika manjina


Demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih "uličnih stražara"
Demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih "uličnih stražara"

Funkcioneri američke Demokratske stranke u četiri savezne države tužili su kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima Donalda Trampa, u pokušaju da spreče praćenje izbora 8. novembra na način koji je, po njima, usmeren na maltretiranje pripadnika manjina.

U tužbama podnetim saveznim sudovima u Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i Ohaju, demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih "uličnih stražara", što je u suprotnosti sa zakonom o biračkim pravima iz 1965. godine i zakonom protiv Kju-kluks-klana iz 1871. godine, prenosi Rojters.

"Tramp je pokušao da ostvari ciljeve svoje kampanje 'ugnjetavenjem birača' koristeći najglasniji mikrofon koji postoji u zemlji da pozove svoje pristalice da se upuste u nezakonito zastrašivanje", napisala je u tužbi Demokratska partija Ohaja.

Slične formulacije korišćene su i u drugim tužbama.

Tokom kampanje u Ohaju, kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton rekla je da je Trampov glavni cilj da odvrati birače od izlaska na glasanje.

Iz Trampovog izbornog štaba nisu komentarisali tužbe.

XS
SM
MD
LG