Dostupni linkovi

BiH, Turska i Srbija za uklanjanje ekonomskih barijera


U Istanbulu će biti otvoreno i zajedničko trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije
U Istanbulu će biti otvoreno i zajedničko trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije

U Istanbulu se održava trilateralni poslovni forum - Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska, u okviru kojeg je dogovoreno unapređenje saradnje, ali i otklanjanje barijera u razvoju ekonomije.

Privrednici Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske učestvuju i u bilateralnim razgovorima sa potencijalnim partnerima.

U Istanbulu će u srijedu biti otvoreno i zajedničko trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije.

U okviru poslovnog foruma, održan je i trilateralni sastanak ministra ekonomije Turske Nihata Zejbekčija, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića.

Ministar Zejbekči je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka, istakao kako je trilaterala bitan mehanizam između tri zemlje.

“Mi kao ministri ekonomije mislimo da je naš zajednički ekonomski aspekt najvažniji za saradnju. Koliko god bude jaka naša trilaterala, isto toliko će biti jake i trilaterale na nivou minisatara vanjskih poslova i državnih lidera”, poručio je Zejbekči.

U prvih osam mjeseci ove godine, Bosna i Hercegovina je smanjila izvoz u Srbiju, dok je uvoz uvećan za sedam posto.

Istovremeno, Turska je jedna od rijetkih zemalja sa kojom BIH ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Iako su investicije jedan od problema sa kojim se BiH susreće, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, je rekao da se ovaj problem može prevazići.

“Mislim da će ovo biti značajan podsticaj našoj ukupnoj saradnji. Naši susreti u kontinuitetu doprinose dobrim odnosima naše tri zemlje i daju snažan signal našim privrednicima. Kada je u pitanju naša saradnja, želim da kažem da je najbolji dio upravo ovaj trgovinski dio, razmjena roba između naših zemalja. Mislim da je time postignut cilj od milijardu dolara za dvije ili tri godine. Rad na sporazumu o slobodnoj trgovini će samo doprinijeti usponu naše robne razmjene”, poručio je Šarović.

Prvi Trilateralni poslovni forum BiH, Srbije i Turske održan je u Sarajevu, u oktobru prošle godine.

XS
SM
MD
LG