Dostupni linkovi

Ko je Đukanovićev nasljednik?


Vrlo oprezan i odmjeren u javnim istupima: Duško Marković
Vrlo oprezan i odmjeren u javnim istupima: Duško Marković

U političkim krugovima Duško Marković slovi za političara koji je vrlo oprezan i odmjeren u javnim istupima.

No, takva višegodišnja pozicija budućeg mandatara značajno se promijenila u finišu predizborne kampanje za posljednje parlamentarne izbore održane 16. oktobra.

Naime, iako je u kampanji bio u sjenci nosioca partijske liste Mila Đukanovića, sa konvencija DPS upućivao je ponekada vrlo snažne poruke ali i kritike uperene prema političkim protivnicima iz opoziije, kao i onima koji ih podržavaju, prije svega Rusiji.

Posebno je vatren govor održao na završnoj konvenciji u Podgorici, par dana pred izbore.

„Nema nikakve dileme kakav će biti ishod ovih izbora. Podgorica i Crna Gora masovnije nego ikada svojom podrškom DPS odbraniće tekovine 21. maja 2016. godine. Uprkos svim izdajama i prljavštinama, od Branka Radulovića do Ranka Krivokapića. Naša poruka (Rusiji) je ne udarajte na Crnu Goru ni parama ni izdajnicima, ni javno ni tajno, ni lažima ni podvalama“, poručio je tada.

Iako se godinama čuvao kontroverznih izjava ostalo je upamćeno njegovo nedavno gostovanje na TV Vijesti gdje je, između ostalog ovako komentarisao bezbjednosnu situaciju nakon serije ubistava članova kriminalnih klanova u Podgorici, Baru i Kotoru:

„Nijedan slobodan i pošten građanin nije stradao.“

Budući mandatar Duško Marković u prethodnoj vladi Mila Đukanovića bio je potpredsjednik za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, a jedno vrijeme bio je i na mjestu ministra pravde.

Te funkcije pokrivao je i u vladi Igora Lukšića, koja je izabrana 2010. godine.

Bio je poslanik i generalni sekretar vlade, a od 1998. do 2010. vodio je Državnu bezbijednost koja je u međuvremenu preimenovana u Agenciju za nacionalnu bezbijednost (ANB).

Dosadašnja Markovićeva profesionalna karijera protekla je bez i jedne afere, ukoliko se izuzme pominjanje njegovog imena u vezi sa aferom prisluškivanja stranih diplomata u Crnoj Gori.

Naime "Vijesti" su u decembru 2011, na osnovu informacija iz više diplomatskih izvora, objavile da su partnerske države tražile smjenu tadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladana Jokovića zbog prisluškivanja njihovih diplomata.

Prema tim izvorima, prisluškivanje je navodno počelo 2010, dok je na čelu ANB-a bio Duško Marković, a nastavljeno je i tokom 2011. godine.

Kandidat za budućeg premijera Duško Marković rođen je 6. jula 1958. godine u Mojkovcu. Diplomirao je 1983. godine na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Sekretar Skupštine Opštine Mojkovac bio je do 1989. godine, dok je predsjednik Skupštine te opštine bio od 1989. do 1991. godine.

U intervjuu za RSE u septembru ove godine, Marković sada i kandidat DPS za premijera, na naše pitanje da li sebe vidi kao Đukanovićevog nasljednika, je odgovorio:

,,Sada smo u našoj partiji svi koncentrisani na obaveze u Vladi i izbornoj kampanji. To se tiče i predsjednčike partije i mene kao njegovog zamjenika. O drugim pitanjima se ne razmišlja i trenutno nijesu u fokusu“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG