Dostupni linkovi

Međunarodni tim optužio Vladu Sirije za treći hemijski napad


Raniji napadi hemijskim oružjem u Alepu, Sirija
Raniji napadi hemijskim oružjem u Alepu, Sirija

Međunarodni tim utvrdio je da je Vlada Sirije izvršila treći hemijski napad u toj ratom razorenoj zemlji, navodi se u izveštaju objavljenom sinoć u sedištu UN u Njujorku.

Tim UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja optužio je u avgustu vladu sirijskog predsednika Bašara Asada za upotrebu hlora u dva napada, a ekstremiste Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) za korišćenje iperita u jednom napadu.

U to vreme tim je naveo da još tri napada ukazuju na moguće učešće vlade.

Tim je u izveštaju upućenom Savetu bezbednosti UN u petak uveče, u koji je agencija AP imala uvid, naveo da ima "dovoljno dokaza" za zaključak da su sirijske snage odgovorne za jedan od napada u Kmenasu, u provinciji Idlib, 16. marta 2015.

Kako je navedeno, jedna sprava, koja je bačena sa velike visine, "udarila je u zemlju i ispustila otrovne materije koje su pogodile stanovništvo". Očevici i bolničko osoblje identifikovali su miris i simptome koji ukazuju na hlor.

Tim je, međutim, zaključio da nema dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost za preostala dva napada.

SAD, Velika Britanija i Francuska žele da Savt bezbednosti UN uvede sankcije Asadovom režimu zbog korišćenja hemijskog oružja, međutim Rusija je navela da dokazi predstavljeni u izveštaju u avgustu nisu ubedljivi i ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je nagovestio da će se Moskva usprotiviti bilo kakvim sankcijama.

Očekuje se da će Savet bezbednosti razmatrati izveštaj u četvrtak.

XS
SM
MD
LG