Dostupni linkovi

Šef Pentagona u poseti Ankari


Ešton Karter
Ešton Karter

Američki sekretar odbrane Ešton Karter doputovao je jutros u Ankaru na sastanke sa zvaničnicima Turske, saveznika SAD u ratu protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Šef Pentagona će se tokom kratke posete sastati sa turskim ministrom odbrane Fikrijem Isikom, premijerom Binalijem Jildirimom i predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Rat protiv militanata u Iraku je sa borbom za Mosul ušao u odlučujuću fazu, a Vašington sa zabrinutošću prati tenzije izmeu Turkse i Iraka.

Ankara želi da učestvuje u akcijama za preuzimanje Mosula, čemu se žestoko protivi Bagdad, dok je Vašington od Ankare zatražio da se ne meša u vojne akcije u Iraku bez zelenog svetla Bagdada.

Poštovanje suvereniteta Iraka je "važan princip" koji poštuju sve članice koalicije, izjavio je novinarima Karter u avionu za Ankaru.

Drugo osetljivo pitanje koje će biti na dnevnom redu jeste neprijateljsko raspoloženje Ankare prema kurdskoj sirijskoj miliciji koja se do sada pokazala kao najefikasniji saveznik SAD u Siriji kada je u pitanju borba protiv ekstremista.

XS
SM
MD
LG