Dostupni linkovi

Iza sukoba u Siriji i rat za gasovode


Gasovod Hajan 30 km udaljen zapadno od Palmire, Sirija
Gasovod Hajan 30 km udaljen zapadno od Palmire, Sirija

Gas i nafta su od vajkada u žarištu problema na Bliskom istoku, piše italijanski list Il sole 24 ore, i ukazuje na to da su "uzroci rata u Siriji u mnogome u tome što je sirijski predsednik Bašar al-Asad odbio da prihvati da preko sirijske teritorije prođe moćan gasovod iz Katara u Evropu".

To je, navodi list italijanskih poslovnih krugova, predočio i Robert Kenedi Mlađi u analizi u časopisu Politiko, u kojoj je objasnio da su "pravi uzroci rata u Siriji odbijanje Al Asada da pristane na gasovod od Katara do Evrope, zbog čega su SAD pokrenule kampanju blaćenja Asada".

Kenedi Mlađi, rođak bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, navodi da ta američka kampanja ocrnjivanja šefa vlade u Damasku "nije počela zbog mirnih protesta sirijske opozicije u vreme 'arapskog proleća' 2011, već kad je Katar 2009. ponudio da izgradi gasovod vredan deset milijadi evra koji bi išao preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske" u Evropu, a to odbio Asad.

Predsedik Asad, dodaje se u članku, je to obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi.

"Eto dobrog razloga da se sagledaju i pobude za intervenciju Moskve u Siriji, pa i nedavnog susreta u Ankari turskog predsednika Erdogana i ruskog predsednika Putina i njihovog dogovora da obnove planove za izgradnju gasovoda Turski tok", napominje Il sole 24 ore.

I primećuje da se "mora biti oprezan kad se govori o energetskim bilateralnim projektima na Bliskom istoku: ako nekome činiš uslugu, budi siguran da ćeš nauditi nekom drugom".

XS
SM
MD
LG