Dostupni linkovi

Rusija produžava humanitarnu pauzu u Alepu za 24 sata


Istočni deo Alepa
Istočni deo Alepa

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da humanitarna pauza u sirijskom gradu Alepu, koja ističe danas, bude produžena za još 24 sata, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju koje je potpisao ministar odbrane Sergej Šojgu, navodi se da je vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada podržala odluku o produžetku humanitarne pauze.

Humanitarna pauza, koju je objavila Rusija, stupila je danas na snagu u Alepu da bi se dozvolilo civilma i naoaružanim borcima da napuste grad.

Prvobitno je bilo najavljeno da će trajati osam sati, a kasnije da će biti produžena za još tri sata, od 8:00 do 19:00. U tom periodu, ruske vazduhoplovne snage i snage sirijske vlade obustavljaju vazdušne napade i borbena dejstva iz drugih vrsta naoružanja.

Sirijska vojska otvorila je osam koridora za prolaz više od 250.000 civila, zarobljenih u oblastima pod kontrolom pobunjenika, koji žele da napuste grad. Dva koridora mogu da koriste pobunjenici koji su pozvani da polože oružje.

UN su ranije saopštile da 11-časovna humanitarna pauza ne bi bila dovoljna da bi se dopremila pomoć stanovnicima koji su praktično od sredine jula pod konstantnom opsadom.

XS
SM
MD
LG