Dostupni linkovi

Hrvatska: Sabor izglasao Plenkovićevu Vladu


Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih hrvatskih građana: Andrej Plenković
Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih hrvatskih građana: Andrej Plenković

Hrvatski sabor je pristojnom većinom izglasao povjerenje 14. po redu hrvatskoj Vladi. Novi premijer Andrej Plenković najavio je da će njegova Vlada nastojati dati političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj i društvenu solidarnost. Opozicija je njegov program nazvala skupinom floskula. Plenković odmah ujutro ide na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu, a njegov prvi bilateralni posjet bit će Bosni i Hercegovini.

Andrej Plenković je za svoju Vladu nakon 10 sati saborske rasprave dobio 91 glas, isto onoliko s koliko je potpisa on otišao kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i dobio mandat za sastav nove hrvatske Vlade.

"Utvrđujem da je sa 91 glas 'za', 3 'suzdržana' i 45 glasova 'protiv' iskazano povjerenje predsjedniku Vlade gospodinu Andreju Plenkoviću, članovima Vlade, potpredsjednicima i ministrima", kazao je Božo Petrov, predsjednik Sabora.

Premijer i novi ministri potom su položili prisegu i u Banskim dvorima gdje je sjedište Vlade obavili primopredaju. Pred samo glasanje, a nakon desetosatne rasprave, Plenković je najavio da će njegova Vlada nastojati dati političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj i društvenu solidarnost.

"Te četiri točke mislim da sublimiraju sve ono što bi svatko od nas mogao potpisati, a danas je čast za preuzimanje takve odgovornosti pripala meni kao – nadam se – budućem predsjedniku hrvatske Vlade i ovim ljudima koji će – vjerujem – večeras dobiti povjerenje. Nastojat ćemo ga ne iznevjeriti", pojasnio je.

Najveća oporbena stranka – socijaldemokrati – glasala je "protiv", bivšeg predsjednika stranke i predsjednika Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića nije bilo u Saboru, a o programu nove Vlade negativno se očitovao jedan od pretendenata na njegovu fotelju u stranci Orsat Miljenić.

"U programu i jednih i drugih – i Mosta i HDZ-a – bile su konkretne mjere. Nije dobro da ih sad nema u programu Vlade. Mogu to označiti samo kao skupinu floskula i navoda", riječi su Miljenića.

Ranije tokom dana, Plenković je predstavio svoje vanjskopolitičke prioritete.

"Kao čovjek koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, Vlada koju ću voditi angažiranije će koristiti prednosti članstva u EU, ali i u NATO-u. Vanjsku politiku vodit ćemo u cilju ostvarivanja ključnih nacionalnih interesa. Europska budućnost Bosne i Hercegovine strateški je vanjskopolitički cilj Republike Hrvatske. Briga o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu te skrb o hrvatskim manjinama u drugim zemljama bit će strateška zadaća moje Vlade", precizirao je.

Andrej Plenković: Europska budućnost BiH strateški je vanjskopolitički cilj Hrvatske
Andrej Plenković: Europska budućnost BiH strateški je vanjskopolitički cilj Hrvatske


Plenković je iznova naglasio podršku svih osam manjinskih zastupnika novoj Vladi kao zalog i jamstvo zaštite manjinskih i ljudskih prava.

"Vlada će promovirati uvažavanje, suradnju i solidarnost s ciljem pune zaštite manjinskih prava. U prvih 60 dana Vlada će donijeti operativne programe za pojedine nacionalne manjine, pri čemu će se provesti i revizija Nacionalne strategije za inkluziju Roma. Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih hrvatskih građana", poručio je Andrej Plenković.

Već je stigla i prva čestitka – Europske pučke stranke (EPP).

Što se tiče kadrovskih rješenja, najveću pozornost javnosti izaziva činjenica da među novim ministrima nema dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, što se ocjenjuje kao jasan i oštar zaokret Andreja Plenkovića od Karamarkove politike koketiranja s ekstremizmom natrag u politički desni centar.

Ne treba očekivati potrese u samom HDZ-u, jer su zbog toga u utorak navečer, kada je vijest objavljena pred središnjicom HDZ-a, prosvjedovali samo jedan nezavisni zastupnik i jedna veteranska aktivistica.

Hasanbegovića je uzela u zaštitu i katolička klerikalna prolajferska udruga "U ime obitelji", na čije traženje je Hasanbegović – podsjetimo – potpisao smrtnu presudu neprofitnim medijima.

Nova ministrica kulture je Nina Obuljen, koja je već bila na visokim funkcijama u HDZ-ovim Vladama, i opća je ocjena da je velika radnica. Međutim, čini se da ni novi ministar znanosti i visokog obrazovanja Pavo Barišić nije bez grijeha. Ali – kako navode mediji – ne po političkoj liniji, nego po liniji duplih dnevnica, vođenja tajnice na znanstvene skupove i, izgleda, plagijata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG