Dostupni linkovi

Broj stanovnika pojasa Gaze premašio dva miliona


Prizor iz Pojasa Gaze
Prizor iz Pojasa Gaze

Rođenjem dečaka Valida broj stanovnika gusto naseljenog Pojasa Gaze dostigao je dva miliona, saopštio je Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom na obali Sredozemnog mora.

"Sada ima dva miliona stanovnika u pojasu Gaze nakon što se rodila beba Valid Šat u Rafi na jugu Gaze", rekao je sinoć za agenciju Frans pres Ijad Bezm, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministarstvo je takođe navelo da u pojasu Gate živi 50,66 procenata muškaraca i 49,34 odsto žena.

Ubrzo nakon dečaka rodila se devojčica Lana Ajad. Gaza je mala enklava koja se graniči s Egiptom i Izraelom, a širina pojasa na najširem delu iznosi samo 12 kilometara. Pojas Gaze dug je 41 kilometar, a ukupna površina mu je 365 kvadratnih kilometara i jedno je od najgušće naseljenih mesta na svetu.

Ta teritorija bi do 2020. godine mogla postati nepodobna za život baš zbog velike gustine stanovništva. Socio-ekonomski uslovi u Gazi su danas na najnižoj tački od 1967, kada je Izrael osvojio tu teritoriju u šestodnevom ratu. U istom ratu Izrael je osvojio i drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Izraelska vojska se povukla iz Gaze i evakuisala jevrejske naseljenike 2005, a Hamas je preuzeo kontrolu nad njom dve godine kasnije, pobedivši snage lojalne umerenijem, sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

XS
SM
MD
LG