Dostupni linkovi

Zašto je Genadij Timčenko imenovan za počasnog konzula Srbije u Rusiji?


Jelena Milić iz Centra za Evroatlantske studije, analizira za našu stranicu "Zašto?" pozadinu imenovanja kontroverznog ruskog biznismena Genadija Timčenka za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu, i naglašava da se ono podudarilo sa najavama intenzivnije saradnje Srbije i Rusije u nedeljama koje slede te održavanjem velike vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ početkom novembra.

Destabilizacija regije

Gura se pre svega prst demokratizaciji Srbije i stabilizaciji čitavog regiona. To je suština. Iako ne dolazi Dmitrij Medvedev u Srbiju, najavljeni broj aktivnosti i format nastavka vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ i otvaranje konzulata sa biznismenom čije su firme bile pod istragama i sancijama Sjedinjenih Američkih Država nikako ne mogu biti dobra vest za srpske evropske integracije. One su samo potvrda činjenice da je politički Zapad pre svega, po meni, dopustio da se ovo dešava svojom ambivalentnošću i nespremnošću da upozori Vučićevu vladu da pitanje srpsko-ruskih odnosa ne može da se svede na to hoće li Srbija ili neće uvesti sankcije Rusiji. Između sankcija i ovakvih poteza postoji čitav spektar mera koje je srpska Vlada mogla da uradi. Za početak da ima jasan stav o tome šta Rusija radi u Ukrajini. Zato je, gotovo nemoguće, nastaviti proces evropskih integracija uz ovakvu, nazvaću je cinično, “open door policy” prema ruskom uticaju u Srbiji i regionu.

Novac za počast

Očito da je Timčenko vrlo bogat i da svojim bogatstvom ima ulaznicu ka Putinu. I da to nema veze sa time da li je izabran ili neizabran. To je čovek koji ima mogućnost da u jako kratkom intervalu sa Putinom razgovara o važnim temama. Njegov angažman se može povezati čak i sa investicijom u vetroparkove i energetski sektor Srbije. SAD su za to navodno bile zainteresovane, ali nikako da se nešto konkretno desi.

Korist za pojedince

Građani Srbije sigurno neće imati koristi. Mi smo svedoci toliko mnogo netransparentnog poslovanja. Politika Vlade Srbije je da pravi netransparentne dilove sa Kinezima, Rusima i Arapima. U takvim okolnostima očito je da okruženje Aleksandra Vučića, odnosno pojedinci, mogu da profitiraju. Građani teško... Dok god međunaordna zajednica to ne kaže jasno - mislim da tako nešto može da prolazi.

Opasnost od “crne liste“

Ono što je moj strah je da ni ono što se u Srbiji još uvek zove građanska opcija ili frontovi i demokratska opozicija nisu u stanju da se prema Vladi Srbije i njenoj otvorenoj politici prema Putinu adekvatno odredi. Mislim da će nam se to obiti o glavu, da ćemo se ponovo naći na pogrešnoj strani istorije, a to kao društvo i država nemamo resursa da preživimo kako treba.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG