Dostupni linkovi

U Siriji tajni kamp 300 dezertera 'Islamske države'


Skidanje zastave 'Islamske države' sa vraćnih teritorija
Skidanje zastave 'Islamske države' sa vraćnih teritorija

U Siriji postoji tajni kamp - logor, bivših pripadnika “Islamske države” (IDIL) u kojem se nalazi oko 300 dezeretra sa njihovim porodicama.

Među njima je veliki broj Evropljana, javlja BBC, dodajući da kampom upravlja pobunjenička gupa Džaiš al Tahrir.

Njihov komandir Mohamad al Gabi rekao je za BBC:

"Pokušavamo da ih rehabilitujemo i da popravimo stanje njihove svijesti. Onima koji žele da se vrate kući dozvoljeno je da kontaktiraju svoje ambasade i koordiniraju se sa njima preko nas".

Među dezerterima IDIL-a su Francuzi, Holanđani i Poljaci, ali i strani ratnici sa Sjevera Afrike, širom Bliskog istoka i Centralne Azije.

Muškarci, žene i djeca drže nalaze se u jednom selu u ruralnom području sjevera Sirije.

Komandir Džaiš al Tahrira, al Gabi je rekao da broj dezertera raste kako se raspada "Islamska država", zahvaljući ofanzivi koju vode sirijski pobunjenici koje podržava Turska u operaciji na sjeveru Sirije koja se zove "Eufratov štit"

"IDIL se raspada u posljednjih sedam osam mjeseci, prema onome što govore dezerteri. U svakom slučaju operacija Eufratov štit dodatno je degardirala "Islamsku državu" i dovela do kolapsa nakon brzog napretka naših snaga" dodaje.

BBC timu nije bilo omogućeno da posjete ovaj logor, ali ovaj britanski medij posjeduje materijal iznutra. Unutra se nalaze osnovni objekti sa nužnim potrepštinama, a zatvorenici kažu da se o njima tu dobro staraju, ali da mnogi žele da odu.

Jedan od nih je bivši borac IDIL-a kojeg su imanovali Abu Sumail.

On je iz rodne Holandije stigao prije tri godine, preko Belgije, potom Gaziantepa u Turskoj. Kako kaže, prerušio se u "momka za zabave" na odmoru da bi izbjegao da ga primiejte obavještajne službe. Ali kako kaže, doći u Siriju bilo je mnogo lakše nego otići.

Govoreći o razočarenjima životom unutar teritorije IDIL-a, on je rekao:

"Tretirali su nas veoma loše naročito ljude sa drugih teritorija. Veoma nam je teško da živimo ovdje, to nije naš stil života, zato što smo bili navikli na mnogo drugačije uslove i čim sm došli ovdje počeli su nas odmah veoma loše treitrati", kaže ovaj dezeter i dodaje:

"Daješ im život i oni počinju da preuzmaju kontrolu nad tobom. Koriste te za loše stvari."

BBC je takođe saznao da se u Siriji stvara podzemna pruga, u saradanji sa drugim pobunjeničkim grupama i britanskim i evropskim obavještajnim službama, da bi se uhvatile i vratile pristalice IDIL-a.

Unutra Rake, de facto glavnog grada "Islamske države", borci su počeli da šalju videa i lične izjave pobunjeničkim grupama, u nadi da će uspjeti da pobjegnu sa svojim porodicima.

Najmanje detak stranih boraca već su uspjeli u tome i po povratku u Evropu se suočavaju sa zatvaranjem, kažu pripadnici pobunjenika.

Gabi kaže da nije svima bilo omogućeno da odu.

"Oni koji nijesu željeli da se vrate i koji su činili zločine bili su stavljeni pred šerijatski sud, na kojem se sudi prema islamskom zakonu i kažnjeni su u zavisnosti od težine zločina koji su počinili"

Neki mogu dobiti smrtnu kaznu, upozorio je, dodajući da se prolaz za dezertere sužava kako IDIL gubi teritorije svoje takozvane države uspostavljne prije dvije godine.

XS
SM
MD
LG