Dostupni linkovi

Velika Britanija: Nema glasanja u parlamentu o pokretanju člana 50


Poslanici su potvrdili rezultat referenduma, mada se većina zalagala za ostanak u EU
Poslanici su potvrdili rezultat referenduma, mada se većina zalagala za ostanak u EU

Portparolka britanske premijerke Tereze Mej izjavila je da u parlamentu neće biti glasanja o pokretanju procedure za izlazak zemlje iz EU.

"Neće biti glasanja o pokretanju člana 50 (Lisabonskog sporazuma)", rekla je portparolka, prenosi Rojters.

Premijerka je ranije izjavila da će Britanija pokrenuti proceduru do kraja marta naredne godine.

Ranije danas najavljeno je da će sudije u Engleskoj od srede razmatrati žalbe sudu zbog odluke premijerke Velike Britanije Tereze Mej da pokrene istupanje iz EU bez izjašnjavanja Parlamenta.

Postupke su pokrenuli građani - od frizera do upravljača penzionih fondova - pri čemu neki od njih nemaju ništa protiv istupanja iz EU, već samo protiv načina na koji se sprovodi volja Britanaca.

Tereza Mej ih optužuje da žele da "zaobiđu" rezultat referenduma 23. juna na kojem su se Britanci većinom od 52 odsto izjasnili za istupanje iz EU.

Stav onih koji su pokrenuli postupak je da je referendum bio "samo konsultativan" i da je potrebno da ovakvu odluku potvrde poslanici jer samo Parlament može da ukida prava koja Britanci imaju kao građani EU.

"Parlament nas je uveo u EU, i samo on nas može iz Unije izvesti", objasnio je jedan od advokata, Džon Halford (John).

Poslanici su potvrdili rezultat referenduma, mada se većina zalagala za ostanak u EU, ali bi skupštinska rasprava o istupanju mogla da traje mesecima i da odloži Bregzit, tim pre što bi neki poslanici, pre svega iz laburističke opozicije, želeli da utiču na uslove istupanja iz Unije jer se plaše isuviše oštrih rezova.

XS
SM
MD
LG