Dostupni linkovi

Susret Olanda i Putina zavisi od situacije u Alepu


"Ukoliko Oland odluči da se sastane sa Putinom to neće biti razmena ljubaznosti", poručio Ero
"Ukoliko Oland odluči da se sastane sa Putinom to neće biti razmena ljubaznosti", poručio Ero

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je da će francuski predsednik Fransoa Oland uzeti u obzir situaciju u Alepu prilikom donošenja odluke da li će se sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom kada dođe u Pariz 19. oktobra.

Ero je rekao u izjavi za jednu radio stanicu da će od Međunarodnog suda pravde tražiti da istraži moguće ratne zločine u Siriji, prenosi Rojters.

"Ne slažemo se sa onim što radi Rusija, bombardujući Alepo. Francuska je odlučna, kao nikad do sada, da se sačuva stanovništvo Alepa", rekao je Ero.

Ukoliko predsednik Oland odluči da se sastane sa Putinom to neće biti razmena ljubaznosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje planira da poseti Francusku krajem ovog meseca iako je njegov francuski kolega rekao da nije siguran da li će ga primiti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pripreme za Putinovu posetu Parizu se nastavljaju", rekao je Peskov novinarima, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je Oland osudio Rusiju rekavši da je neprihvatljiva njena podrška vazdušnim napadima sirijskih snaga.

Francuski predsednik izjavio je da još nije odlučio da li će se sastati sa Vladimirom Putinom kada ovaj dođe u Pariz 19. oktobra.

Oland je u intervjuu, koji će biti objavljen danas, rekao da su ruske akcije u Siriji neprihvatljive i da narod Alepa "preživljava ratne zločine" koje će biti predmet međunarodne istrage.

Prema delovima intervjua objavljenih na Tviteru, Oland je rekao da još razmatra da li bi njegov sastanak sa Putinom bio od koristi.

"Da li bi to izazvalo dodatni pritisak?", upitao je Oland, preneo je Blumberg.

Oland je naveo da bi, u slučaju susreta s Putinom, poručio ruskom predsedniku da je neprihvatljivo što Moskva pomaže režimu Bašara al Asada pružanjem podrške iz vazduha dok se bombarduje Alepo.

XS
SM
MD
LG