Dostupni linkovi

Zbog čega je Frljić nepoželjan u Sarajevu?


Prijetnje i pritisci: Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” bez publike
Prijetnje i pritisci: Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” bez publike

Oko pedeset građana okupilo se u nedjelju navečer ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, tražeći da prisustvuje izvođenju predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", reditelja Olivera Frljića čije je​ izvođenje zatvoreno za publiku svega nekoliko sati prije izvođenja.

Okupljeni su skandirali - "Hoćemo predstavu!", a ulaz je ipak dopušten jednom broju ljudi sa kartama, kako su poručili iz direkcije, ''na vlastitu odgovornost''.

Među okupljenma je bila i sarajevska glumica Jasna Diklić.

"Mislim da je ovo kraj i smatram da je ovo početak nečega što je strašno. Zabraniti 'na neviđeno' je neprimjereno demokratiji, umjetničkom činu, običnim ljudima koji žele ući u teatar. To bi isto bilo kao kada bismo onima koji su nama zabranili predstavu zabranili njihove zadatke poput misa, propovijedi i drugih religijskih obreda. Žao mi je što je MESS, razumljivo, odlučio da se ne upušta u neke eventualne posljedice. Ovo je mogla biti provjera našeg odnosa prema ovakvima koji neće da čuju kritiku na hipokriziju u svim društvenim kategorijama", kazala je poznata sarajevska glumica.

"Ja ću sada ovdje da stojim i čekam, da svojim bićem i tijelom branim svoju profesiju i umjetnost u gradu Sarajevu koji je uvijek to znao cijeniti. Neću dozvoliti da to bude nešto što će biti normalno – da se zabranjuju slobodarske ideje", kazala je Diklić za portal Klix.

Podršku je došla dati i glumica Maja Salkić.

"U šoku sam i ne mogu da vjerujem da je do ovoga došlo. Ovdje sam da kao glumica, ali i običan građanin iskažem podršku ekipi predstave i MESS-u. Umjetnici su i u ratu prvi ukazivali na nasilje. Danas je na najprimitivniji način došla zabrana i prijetnja, a da se uopšte predstava nije ni pogledala", kazala je glumica Maja Salkić za sarajevske medije.

Ispred Narodnog pozorišta nalazilo se i desetak policajaca.

Ova predstava, koja je u javnosti podigla mnogo prašine, je otkazana za javnost nekoliko sati prije izvođenja. Predstava je trebala biti izvedena u okviru pozorišnog festival MESS, koji se održava u Sarajevu.

Nekoliko sati prije izvođenja, iz MESS-a je saopšteno da će predstava prikazana samo za članove žirija.

Iz direkcije MESS-a su saopštili da su dobili mnogo prijetnji, zbog čega je predstava za javnost i otkazana.

Saopšteno je i da predstava javno neće biti izvedena zbog, kako je navedeno, netačnih navoda o vrijeđanju religijskih osjećanja koji su rezultirali pritiscima i prijetnjama nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković je kazao kako se izvinjava publici zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave.

"Izvinjavam se publici MESS-a i žao mi je što je do ovoga došlo, ali to je bila moja odluka iz sigurnosnih razloga. Mi u festivalskom smislu nismo otkazali predstavu, ali ovaj potez je bio nužan", kazao je Kreševljaković.

Zbog sadržaja predstave reagovalo je i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", kao i kardinal Vinko Puljić, koji su predstavu okarakterisali kao "blasfemičnu".

Inače, najava izvođenja ove predstave pred sarajevskom publikom proteklih dana izazvala je burne reakcije u zemlji i regiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG