Dostupni linkovi

Abas primljen pa pušten iz bolnice dobrog zdravlja


Palestinski predsjednik Mahmud Abas prošle sedmice, 30. septembra, u Jerusalimu, na sahrani Shimona Peresa
Palestinski predsjednik Mahmud Abas prošle sedmice, 30. septembra, u Jerusalimu, na sahrani Shimona Peresa

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (81) pušten je popodne iz bolnice u Ramali nakon što su testovi pokazali da je njegovo zdravstveno stanje dobro, iako je ranije u četvrtak osjetio iscrpljenost i bolove u grudima dok je radio u svom kabinetu.

Abas je brzo prenijet u bolnicu, po preporuci specijaliste za srce Muhameda al-Batravija da bi se testirao. Doktor je rekao da je Abas podvrgnut čitavom nizu rutinskih testova, uključujući srčanu kateterizaciju, proceduru koja može da ustanovi i tretira srčane probleme i da sve izgleda normalno.

"Njegove arterije izgledaju odlično i nema potrebe da ostane u bolnici", rekao je Al- Batravi.

Nekoliko sati kasnije Abas je izašao iz bolnice mašući ljudima kojim su došli da mu požele brz oporavak ali nije odgovarao na pitanja novinara koji su se interesovali kako se osjeeća, navodi AP.

Nešto ranije je ipak rekao za državnu palestinsku televiziju da je sve prošlo dobro.

"Imao sam kateterizaciju. Sve je OK. Napuštam bolnicu u dobrom zdravlju. Hvala medicinskom timu bolnici," rekao je on.

Palestinski predsjednik puno puši i gojazan je, a prije dvije godine liječen je od raka prostate i ugrađen mu je stent zbog blokade arterije.

Abas je tokom godina ignorisao pozive da odredi nasljednika, zbog čega se očekuje oštra borba za vlast ako ne bude sposoban da vlada.

Duga je lista visokih zvaničnika i šefova sigurnosnih službi koji bi da ga zamijene ali nije jasno ko je favorit. Najpopularniji je možda Marvan Barguti koji služi višestruku doživotnu kaznu u izraelskom zatvoru zbog svoje uloge u smrtonosnim napadima na Izraelce.

Abasov umjereni sekularni Fatah dominira još samo na Zapadnoj obali, a u pojasu Gaze, uz obalu Sredozemnog mora, vlada rivalski ekstremistički Hamas.

Hamas bi takođe želio da odlučuje ko će biti novi palestinski lider. Međutim, čak i izbor privremenog lidera do izbora biće težak zadatak. Po palestinskom zakonu to bi trebalo da bude predsjednik parlamenta, a to je trenutno član Hamasa Aziz Dveik.

Abasov Fatah tvrdi da, pošto parlament nije funkcionisao skoro jednu deceniju, Dveik nije podoban da predvodi Palestince ni privremeno.

Abas nije popularan, jer su Palestinci nezadovoljni zbog neuspjelih pokušaja sklapanja mirovnog sporazuma s Izraelom i sve manje izgleda da će biti stvorena nezavisna Palestina. Tokom protekle sedmice je kritikovan što je prisustvovao sahrani bivšeg predsjednika Izraela Shimona Peresa.

Za predsednika je izabran janura 2005. godine, poslije smrti dugogodišnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata. Bio je izabran na četiri godine ali predsjedničkih izbora nije bilo poslije toga, zapravo više od jedne decenije.

Rivalski Hamas je odneo ubjedljivu pobjedu na opštim izborima 2006, a sljedeće godine je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Abasovom Fatahu.

Za sve to vreme Abas je ostao na vlasti, a Palestinci podijeljeni između dvije vlade, Abasove Palestinske uprave na Zapadnoj obali i vlade Hamasa u Gazi.

Svi pokušaji pomirenja, uglavnom posredstvom Egipta, za sada nijesu urodili plodom.

XS
SM
MD
LG