Dostupni linkovi

SAD se neće miješati u formiranje CG Vlade


Sjedinjene Američke Države neće se miješati u formiranje Vlade u Crnoj Gori, poručio je otpravnik poslova u američkoj Ambasadi u Podgorici, Biks Aliju.

„Predstojeći parlamentarni izbori su dobar test demokratske zrelosti i posvećenosti vladavini prava u crnogorskom društvu“, rekao je Aliju na regionalnoj konferenciji o izazovima u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala.

Aliju je ponovio da SAD vjeruju da Crna Gora ima kapacitete da sprovede demokratsku proceduru.

On je podsjetio na izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara Braana Hojt Jia, koji je rekao da SAD žele saradnju sa svim strankama zasnovanu na vrijednostima koje smatramo važnim, a to su demokratija, vladavina prava, lične slobode, poštovanje nezavisnosti sudstva i medija, i evroatlantska budućnost.

„Naša vrata su otvorena za sve stranke koje žele takav dijalog, ali nemamo namjeru ni na koji način da se miješamo u formiranje sadašnje ili postizborne vlade“, rekao je Aliju.

Opozicioni proruski orjenitisani Demokratski front optužio je SAD da su susretom sa crnogorskim vlastima i dijelom građanske opzicije pokušali da utiču na postizborni proces u Crnoj Gori i formiranje buduće Vlade.

XS
SM
MD
LG