Dostupni linkovi

Sastanak sa umrlima na glasačkom mjestu


Biralište u Crnoj Gori, arhivska fotografija
Biralište u Crnoj Gori, arhivska fotografija

Birački spisak, na osnovu kog će biti održani izbori 16. oktobra, biće zaključen u ponoć. U međuvremenu, civilni sektror koji prati regularnost izbornog procesa i građani ukazuju na prisutne nepravilnosti u biračkom spisku koji je tokom svih prethodnih izbornih ciklusa bio predmet izbornog nepovjerenja političkih partija u Crnoj Gori.

Iako će danas u ponoć Centralni birački spisak za sve promjene biti zaključen, postavlja se pitanje koliko je posao na njegovom sređivanju i "čišćenju" za izbore, do kojih je ostalo još deset dana, dobro urađen.

Decenijama su civilni sektor i opozicija, kao prvi preduslov za regularnu izbornu utakmicu, tražili sređivanje biračkih spiskova i otklanjanje brojnih neregularnosti, od otkrivanja duplo upisanih birača do brisanja davno umrlih lica, što bi, prema njihovim ocjenama, smanjilo sumnje u zloupotrebe.

Pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo za vođenje Centralnog biračkog spiska, ministar unutrašnjh poslova Goran Danilović, opozicioni kadar u Vladi izbornog povjerenja, kazao je da je savremeni AFIS sistem za otkrivanje duplih birača pokazao nešto što treba da zabrine, ali što ne može uticati na regularnost izbora.

"Preliminarnom analizom definitivno je da 102 imaju poklapanja, što će reći da je osoba A i njen otisak istovremeno i kod osobe B što nije malo. Uz mogućnost da od osobe A otisak prsta ima i pet drugih ljudi, te da nemamo za tih pet drugih ljudi nihov otisak prsta", objasnio je juče Danilović pred skupštinskim Odborom za praćenje izbornog procesa.

Goran Danilović: Savremeni AFIS sistem za otkrivanje duplih birača pokazao nešto što treba da zabrine
Goran Danilović: Savremeni AFIS sistem za otkrivanje duplih birača pokazao nešto što treba da zabrine


S druge strane, potpredsjednik Vlade Duško Marković tvrdi da dupli otisak za 102 osobe koje je pokazao AFIS "zapravo nije dupli identitet ovih lica" nego da se radi "o zakazivanju aparata za otiske ili propustu administracije" i da je birački spisak "pouzdan i odličan".

Međutim, ministar Danilović juče nije želio poslanicima direktno odgovoriti na pitanje – da li će potpisati Centralni birački spisak koji, u skladu sa zakonom da bi se izbori održali 16. oktobra, mora biti zaključen večeras u ponoć.

"Onaj koji potpisuje svugdje na svijetu može i da ne potpiše. Dugo je do sjutra veče, do 24 sata. Ali ću uraditi ono što mi Zakon nalaže i daje pravo", poručio je Goran Danilović.

Pored duplo upisanih birača, zbog čega je opozicija insistirala na uvođenju savremenog elektronskog sistema za identifikaciju AFIS, u biračkom spisku se decenijama nalaze i preminula lica sa pravom glasa, na što nevladina organizacija MANS godinama ukazuje i istražuje ovaj problem.

Jedan od ovakvih brojnih primjera je i porodica Šarac čija dva preminula člana godinama unazad dobijaju poziv za glasanje, a Miloš Šarac, sin i brat preminulih, za RSE kaže:

"Ja sam oca sahranio 8. oktobra 1993. godine, ali sam svake godine od tada dobijao njegov poziv za glasanje osim za ove, a brata sam sahranio 8. avgusta 2001. godine i dobio sam i sada njegov poziv za glasanje, a dobijao sam i za sve prethodne izbore od kada je preminuo".

U biračkom spisku se decenijama nalaze i preminula lica sa pravom glasa
U biračkom spisku se decenijama nalaze i preminula lica sa pravom glasa


Miloš Šarac do sada nije provjeravao da li je ranije neko izvršio zloupotrebu i uime preminulih članova njegove porodice, oca i brata, na prethodnim izborima u njihovo ime glasao. Ali za RSE prepričava događaj, sa lica mjesta, sa posljednjih izbora 2012. godine.

Pošto je Miloš tog dana ostvario svoje biračko pravo i glasao u zgradi mjesne zajednice, članovi biračkog odbora su ga pitali zašto ne napusti prostorije kada je već glasao i zbog čega se tu zadržava.

A Miloš Šarac im je odgovorio: "Čekam, oca i brata da ih vidim da se ispričamo... Ja majku imam 91 joj je godina i sami znate što takvi pozivi znače za porodicu".

Najnovija analiza MANS-a pokazala je i da je posljednjih dana u birački spisak upisano više od 3.600 lica starijih od 40 godina koja, iako su rođena u Crnoj Gori, prvi put imaju pravo glasa na izborima.

A kuriozitet je slučaj jedne ženske osobe iz Budve koja ima 111 godina, i prvi put će na glasanje. Ona je rođena u Kotoru 1905. godine, trenutno nastanjena u Budvi i ima pravo glasa na biračkom mjestu Slovenska Plaža.

Iz područne jedinice MUP-a u Budvi RSE nije dobio zvaničnu izjavu da li je to lice živo, ali su nam potvrdili da se ono godinama nalazi u bazi prebivališta u tom gradu i po tom osnovu se nalazi u biračkom spisku.

Međutim, za RSE je načelnik Goran Boreta objasnio da "službenici MUP-a na osnovu inicijala a bez matičnog broja lica ne mogu da provjere da li su licu sa 111 godina izdali novi identifikacioni dokument na osnovu koga bi lice glasalo na izborima".

Vuk Maraš iz nevladine organizacije MANS ističe da, kada je riječ o ovoj osobi, "MUP nema nikakvih informacija, ili potvrda smrti ili bilo kakav podatak koji bi ukazao da je u posljednjih nekoliko godina to lice učestvovalo u pravnom prometu u Crnoj Gori".

"Dakle, da postoje nekakvi tragovi života, prosto ništa. Ali to nije MUP smetalo da jednu stvar koja je, moram priznati, vrlo čudna i sa aspekta logike ne procesuira, već da to lice od 111 godina ostavi u biračkom spisku, bez ikakvog raspitivaja na terenu da li je to lice živo ili ne", ističe Maraš.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG