Dostupni linkovi

Turske vlasti upale i naredile zatvaranje kurdske TV


Zaposleni u kurdskoj IMC TV u Istanbulu nakon racije 4. oktobar 2016.
Zaposleni u kurdskoj IMC TV u Istanbulu nakon racije 4. oktobar 2016.

Turska policija izvršila je raciju u prostorijama televizije IMC, kurdske stanice u Istanbulu i prekinula emitovanje programa.

Stanica je jedna od 12 televizija kojima je prošle sedmice zabranjen rad uz optužbe da "šire terorističku propagandu" te su prijetnja po bezbjednost.

IMC TV stanica je na svom web sajtu objavila da je policija upala u njihove glavne prostorije tokom emitovanja programa u utorak i preuzela kontrolnu sobu.

Desetine novinara i radnika u televizijskim studijima protestovali su zbog prekidanja emitovanja programa, uzvukujući "Sloboda štampe je naše pravo" i "Sloboda medija se ne može ućutkati".

Akcija je preduzeta dan nakon što su vlasti produžile vanredno stanje nakon neuspješnog pokušaja puča 15. jula, za još tri mjeseca. Time je pojačan rastući strah da turska vlast koristi vanredno stanje za ućutkivanje svih kritičara vlasti.

IMC je detaljno izvještavala o oružanoj pobuni na kurdskom jugoistoku zemlje i jedna je od 20 televizijskih i radijskih stanica kojima upravljaju Kurdi ili alavitska vjerska zajednica.

XS
SM
MD
LG