Dostupni linkovi

Portparol mađarske vlade: Referendum nikako nije poraz


Referendum u Mađarskoj
Referendum u Mađarskoj

Referendum u Mađarskoj o kvotama za izbeglice ni na koji način nije poraz, izjavio je danas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, navodeći da je na njega procentualno izašlo više građana nego u EU na izbore za Evropski parlament.

"Mi vidimo da su kvote o naseljavanju migranata pogrešne, kao sto su pogrešne i mere o solidarnosti, koje ne daju rezultate. Ostajemo pri stavu koji iznosimo već godinu dana i koji je premijer (Viktor) Orban ponovio - treba da se vratimo Šengenu", rekao je Kovač za B92.

Kovač je napomenuo da je referendum inicirala Vlada uz podršku parlamentarne većine.

"Kada pogledate brojeve - 3,2 miliona ljudi je reklo "ne" naseljavanju migranata, što je verovatno najviši broj od pada komunizma", konstatovao je on.

Kako kaže, Mađarska i pored svega nikome ne želi da okreće leđa.

Kovač ističe da se u Mađarskoj nadaju da će "političke ucene Zapada da nestanu".

"Umesto da se iznose takve optužbe zapadni političari bi trebalo da slušaju. To se posebno odnosi na gospodina Šulca, jer ne treba zaboraviti da je izlaznost za evropski parlament bila svega oko 30 odsto, dok je na mađarskom referendumu izašlo 15 odsto više glasača i to daje jasan mandat Vladi", kaže Kovač.

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

XS
SM
MD
LG